"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,7629 %0.07
36,5720 %0.07
3.356.014 %1.28
2.952,84 0,07
Ara
İşçi Haber Genel İmar Yasası mağdurları çözüm bekliyor: Yasa, kamuoyuna doğru anlatılamadı

İmar Yasası mağdurları çözüm bekliyor: Yasa, kamuoyuna doğru anlatılamadı

Türkiye genelinde yüz binlerce vatandaş, İmar Yasası kapsamındaki düzenlemelere takıldığı için ciddi mağduriyet yaşıyor. Evlerini yasal hale getirme çabasında olan vatandaşlar, tapu ve ruhsat süreçlerindeki engellerin kaldırılması için yetkililerden çözüm beklediğini bir kez daha dile getirdi.

İmar Yasasına Takılanlar Derneği Başkanı İbrahim Hacıoğlu, yaptığı açıklamada mağduriyetlerin giderek arttığını ve yasanın yetersiz kaldığını belirtti. Hacıoğlu, Akit Tv'de katıldığı bir programda, binlerce sesin mağduriyetini tekrar dile getirdi. Hacıoğlu, ruhsatsız yapı olarak şikayet edilen bir vatandaşın yaşadıklarını örnek gösterdi. 

"BİNA KAYIT YILI OLMASINA RAĞMEN ‘BİLİNMEYEN TARİH’ DENMİŞ"

İbrahim Hacıoğlu, vatandaşın İstanbul Küçükçekmece'de bulunan bu yapıda 30 yıldır oturduğunu belirterek, “1986 yılında bina yapılmış fakat tutulan ruhsatsız yapı tutanağında yılı bilinmeyen bir tarih diye yazıyor. Encümene yansıtılan bu belgeye 1 milyon 23 bin lira gibi bir ceza kesilmiş. Kişiler belediyeye gittiğinde yapı kayıt belgesi sorulmuş. Onlar da doğal olarak 2018 yılında imar barışı çıkarıldığını söylemiş. Belediyeden ise ‘Kayıtlı olmayan yapılarınız için elektrik, su, doğal gaz gibi en basit hizmetleri alamadıysanız, bunları kayıt altına alın. Başvurunuzu yapın ve bu şekilde belediyeler size bu konudaki hizmetleri getirsin’ denmiş.” ifadelerini kullandı.

İmar Barışında Son Aylar| Yapı

"HEM VATANDAŞ HEM DE MEMURA YASA TAM ANLATILAMADI"

Mağduriyetin yaşanmasının sebebini verdiği örnek üzerinden açıklayan Hacıoğlu, “ Yasadaki eksiklik şu ki, yasa dönemde kamuoyuna anlatılamadı. Çok kısa bir süre için çıkarıldı. Ekim- Kasım ayları arasında bir başvuru süresi vardı. O süreçte başvuru sayısı yeterli görülmediğinden başvuru süresi 2019 yılının haziran ayına kadar, ödeme süresi ise 2019 yılının sonuna kadar uzatıldı. Orada mağduriyet yaşanmasına sebep olan 31.12.2017 tarihine vurgu yapmak lazım. Yasada bu var fakat vatandaş bunu bilmiyor. İdare de bunu bilmiyor. Hem vatandaş hem memur yeterli bilgiye sahip olmadığından, sistem de açık olduğu için başvuru yapılabildi.” dedi.

Mağdurlar, yasanın kapsamının genişletilmesi ve daha adil bir düzenleme yapılması için hükümetin adım atmasını talep ediyor. 

Yetkililerden henüz somut bir açıklama yapılmazken, mağdurların talepleri gündemdeki yerini koruyor. Hükümetin, bu konuya ilişkin düzenleme yapıp yapmayacağı ise merakla bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *