"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2571 %-0.01
37,0207 %0.04
2.306.000 %-0.698
3.030,79 0,09
Ara
İşçi Haber Genel İtalya'da düzenlenen Akdeniz Belediye Başkanları Forumu sona erdi

İtalya'da düzenlenen Akdeniz Belediye Başkanları Forumu sona erdi

Array

ROMA (AA) - İtalya'da düzenlenen Akdeniz Belediye Başkanları Forumu, "Floransa Bildirisi"nin kabulüyle sona erdi.

İtalya Piskoposlar Konferansı (CEI) ve Floransa Belediyesi iş birliğinde Akdeniz havzasındaki kentlerin belediye başkanlarının ve piskoposların bir araya geldiği forum, bugün yapılan toplantılarla tamamlandı. Floransa’daki foruma, İstanbul, İzmir, Gaziantep’in de aralarında olduğu çok sayıda kentin belediye başkanı ve farklı şehirlerden piskoposlar katıldı.

Dört gün süren toplantılarda "Floransa Bildirisi" kabul edildi.

Söz konusu bildiride, adaleti korumanın, kardeşliği güçlendirmenin ve bu bölgedeki tüm insanlara, kültürel ve dini topluluklara saygıyı artırmak için şehirler arasındaki iş birliğini yoğunlaştırmanın faydaları üzerinde durulduğu belirtildi.

Bildiride, Akdeniz ülkelerindeki hükümetlere, yerel yönetimlerle, üniversitelerle, sivil toplumla daha düzenli istişareler kurması çağrısı yapıldı.

Bildiride, hükümetlere, belediye başkanlarına ve din adamlarına, eğitimi teşvik etme, şehirlerde kardeşliğin, dini özgürlüğün ve diyaloğun geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Ukrayna'daki saldırıya değinilen bildiride, şiddet ve silahların durması, Ukrayna halkının büyük acı çekmemesi ve hemen barışın inşa edilmesi umudu da dile getirildi.

Ev sahibi Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, forumun son gününde Atina, İstanbul ve Kudüs belediye başkanlarını bir araya getirmekten onur duyduğunu, Atina'nın kendilerine klasik kültürü, İstanbul'un doğu ile batı arasında köprü olmayı ve Kudüs’ün de diyaloğu öğrettiğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da burada yaptığı konuşmada, tarihte Akdeniz havzasının çok özel bir yeri olduğunu dile getirerek "İnsanlığı, içindeki iyiliği keşfedip, kötülükle mücadeleye çağıran büyük din ve inanç sistemlerinin hemen hepsi bu coğrafyada şekillendi." dedi.

İmamoğlu, Akdeniz'i barışın, iş birliğinin, demokrasi ve diyaloğun, erdem ve uzlaşmanın, evrensel hukuk ve adaletin hakim olduğu, büyük bir "medeniyetler medeniyeti" olarak yeniden kurgulamanın herkes için ihtiyaç olduğunu ifade ederek "Bu kurgu içinde başrol, inanıyorum ki yeşil, adil, yaratıcı, özgür ve özgün şehirlerin olacaktır. Akdeniz'i Akdeniz yapan çok kültürlü şehirleridir. Önümüzdeki süreçte de bu uygarlığın nasıl bir yol izleyeceğini, her şeyden çok Akdeniz şehirlerinin diyalog ve dayanışması belirleyecektir." diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de forumda yaptığı konuşmada, Akdeniz'in etrafında yaşayan insanlar, dünyanın başka bir kıtasında yaşayan insanlardan çok daha fazla benzerliğe sahip olduğunu anlatarak "Farklı dinlere mensup olsak da farklı inançlarımız olsa da farklı etnik kökenlerimiz olsa da farklı uluslarımız olsa da Akdeniz'in etrafında yaşadığımız için aynı kültüre sahibiz. Floransa Deklarasyonu'nu çok takdir ediyorum çünkü burada bu kültürün önemi vurgulanıyor." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *