"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9613 %0.01
41,9863 %1.72
3.787,69 % -1,02
3.120.760 %-4.916
İşçi Haber Genel İzmir'deki elektrik faciasında gelişme: 42 sanık ilk kez hakim karşısında

İzmir'deki elektrik faciasında gelişme: 42 sanık ilk kez hakim karşısında

İzmir’in Konak ilçesinde, sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden 2 kişiye ilişkin açılan davada, aralarında 13’ü tutuklu toplam 42 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.

Okunma Süresi: 2 dk

Sanıklar, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan yargılanıyor ve haklarında 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıkların tamamı fiziki olarak katılırken, tutuksuz sanıkların bir kısmı SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Duruşmada ayrıca KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, avukatlar ve aileler de yer aldı. Savcılığı ise İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necati Kayaközü temsil etti.

Mahkeme başkanı, iddianameyi okuduktan sonra sanıklara söz verdi. İlk savunmayı yapan teknik şef Ahmet Orhan Kaygısız, "Olay yerinde 2015 yılında yürütülen çalışmadan haberim yok. 9 Ocak'taki çalışmalardan haberim yoktu, benim birimime ihbarlar gelmez. Arıza onarımda hiç bulunmadım. Yetki ve sorumluluk alanım farklı. Saha ekipleri bana bağlı değil" şeklinde kendini savundu.

Arıza Onarım Müdürü Ali Külak ise, "Yaşanan acı olaydan dolayı çok üzgünüm. Hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Bir acı başka acıyla törpülenmez. İddianameyi okuyunca çok şaşırdım. 9 yıldır sorunsuz işleyen bir tesisin inşaasından suçlanıyorum. Sorun dış etkenlerdir. Kablo derinliği olması gerektiği gibidir. Ben idare kısmındayım. Ben sorumluluğumun olmadığını düşündüğüm şeyler nedeniyle tutukluyum. Suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.

İZSU'nun ihalesini alan özel firmanın sahibi Arif Kapuş ise, "Ben sahada yer almadım. Uzman bir ekip kurdum. Teknik şartnameye göre uygun malzeme kullandık. Bilirkişi raporuna göre uygun malzeme kullanmadığım gerekçesiyle buradayım. Nasıl tespit edilmiş, gözlemle. Ben uygun malzemeyi laboratuvarda test ettirdim. Bilir kişi raporu sayesinde buradayız. Rapora itiraz ediyorum. Sorumluluğumun olmadığı konulardan buradayım. Tahliye ve beraat talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kanalizasyon Daire Başkanı Barış Koç ise sorumlu şirketi suçlayarak, "3 şube müdürü 450 personelle İzmir genelinde hizmet veriyoruz. 2 vatandaşım yaşamını yitirdiği vahim olay sonrası alelacele bilirkişi raporu hazırlandı. Elektrik kablolarının yüksekliği konusunda da kamuoyunda yanlış bir algı var. 21 Aralık 2023 tarihinde bir esnaf, yol üzerinde açık bir kablo olduğunu sorumlu şirkete bildiriyor. 9 Ocak 2024 tarihinde bir vatandaş, yerden dumanlar çıktığını ihbar ediyor. Sorumlu şirket müdahale ediyor. 1 hafta sonra aynı yerden duman çıkıyor. Bu süreçte kimse İZSU'yu arayıp ihbarda bulunmamıştır. Kronik bir sorun. Bölgedeki esnaf, sorunu en iyi bilendir. Sorumlu şirket burada geçici veya hiçbir işlem yapmamıştır. Biz 4 Ocak'ta oraya mazgalı koymasaydık yine de bu yaşanabilirdi. Tahliye ve tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum" dedi.

Duruşmada 4 tutuklu sanığın savunmalarının ardından ara verildi.