"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Genel Kamu mühendisleri tepkili: Boşuna mı okuduk?

Kamu mühendisleri tepkili: Boşuna mı okuduk?

Uzun zamandır özlük haklarında iyileştirilme yapılması için yetkililere seslenen kamu mühendislerinin tepkisi günden güne büyüyor.

Özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek zam gibi talepleri bulunan kamu mühendisleri sık sık sosyal medyada da etkinlikler düzenleyerek yetkililere sesleniyor. Kamu Mühendisleri Platformu altında bir araya gelen binlerce mühendis çalışma şartlarından memnun değilken özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını ve mühendislerin de hak ettiği değeri almasını istiyor. Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek isteyen kamu mühendisleri 'boşuna mı okuduk?' diyerek tepkilerini ortaya koyuyor. 

Kamu Mühendisleri Platformu altında bir araya gelen kamu mühendisleri, geçtiğimiz ay Kadıköy'de bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. 

Mühendisler adına açıklama yapan Vedat Yılmaz, meslek bazlı yapılan düzenlemelerin hiyerarşik yapıyı bozan ücret eşitsizliğine, statüler arasındaki barışın negatif yönde değişmesine, bazı unvanların pozitif ayrışmasına, kamuoyu oluşturamayanların geri planda kalmasına sebep olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"KAMU MÜHENDİSLERİNİN GELİRİ, AMİRİ OLDUĞU PERSONELDEN DÜŞÜK"

Kamu mühendisleri, denk sayıldığı mesleklerin ve daha birçok meslek grubunun gelir olarak çok gerisinde kalmıştır. Hatta amiri olduğu personelden dahi oldukça düşük gelire sahiptir. Kamu mühendisleri en mağdur meslek grubu olmuştur. Yıllardır hakları teslim edilmemiştir.

7’nci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde mühendisleri temsil etmek için toplu sözleşme masasına oturanlardan yaşanan mağduriyetin giderilmesi beklenmektedir.

Kariyer meslek grupları arasından oluşan gelir adaletsizliğinin giderilmesi için kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak ‘teknik sorumluluk ödemesi’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kalemi oluşturulmasını talep ediyoruz.

"MÜHENDİSLİK KANUNU TALEP EDİYORUZ"

Bilgi birikimimizin, deneyimimizin, tecrübemizin değerlendirilmesi ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma, mesleki gelişimin düzenlenebilmesi için bir ‘Mühendislik Meslek Kanunu’ talep ediyoruz.

Ocak ve temmuz aylarında yapılan maaş zammı düzenlemeleri genel düzenlemeler olduğu için kamu mühendislerine etkisi olmamakla beraber kanunlarca denk sayıldığı meslek grupları ile arasındaki gelir farkının daha da açılmasına sebep olmuştur.

"TÜM KAZANIMLAR EMEKLİLİĞE YANSITILMALI"

Kamu mühendisi gelirinin yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını ve emekli mühendisler için de ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Kamuda çalışan mühendis, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar ve bu mesleklerin kamudan emekli olanlarının mağduriyetlerin giderilmesi, sorunlarının çözülmesi, haklı taleplerin karşılanması için devlet yetkililerine sesleniyoruz.”

KAMU MÜHENDİSLERİ NE İSTİYOR?

Kamu Mühendisleri Platformu, çalışma şartlarından memnun olmayan binlerce kamu mühendisinin talebini şu şekilde sıralıyor: 

Kamu Mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için aşağıda yer alan düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

1- Kamuda çalışan tüm mühendislere “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, bu kalemin en düşük mühendis maaşını 30.700 TL olan yoksulluk sınırının üzerine çıkaracak şekilde düzenlenmesi ve memur maaş artış oranlarına göre güncellenmesi gerekmektedir.

2- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi gerekmektedir.

3- Kamuda çalışan tüm mühendislerin Ek ödemelerin (dengimiz olan hakim-savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) arttırılması gerekmektedir.

4- Tüm gelirlerin emekliliğe katkı sağlamasını ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin (en az 15.000 gösterge) yapılması gerekmektedir.

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından da deprem bölgesini yeniden ihya ve inşa sürecinde aktif rol oynayacak olan mühendisler, ''Güvenilir yaşam alanları için iş ehillerine bırakılmalıdır. Yıllardır prosedür olarak görülen mühendislerin mesleki olarak alacağı kararlara dair hukuki korumanın mevzuatlara işlenmesi gerektiğini belirterek 'Mühendislik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasını talep ediyor.

Yorumlar
C
Cengiz 1 yıl önce
Mühendisler sonuna kadar haklı
BEĞENME
0
CEVAPLA