"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Genel Kamuda esnek çalışma modeli: Nasıl uygulanacak? Hangi modeller üzerinde duruluyor?

Kamuda esnek çalışma modeli: Nasıl uygulanacak? Hangi modeller üzerinde duruluyor?

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile kamuda esnek ya da uzak çalışma sistemi üzerinde çalışılıyor. Taslakta altı model gündeme gelirken, bu sistemin kamuda nasıl uygulanacağı akıllarda soru işareti oluşturdu. İşte detaylar…

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı. Paket kapsamında 3 yıl boyunca emekli olanlar hariç kamuya yeni personel alımı yapılmayacak. Bunun yanında kamuda 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak.

Bakan Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini açıklarken, “kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi” konusuna da dikkat çekmişti.

Hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre kamuda "esnek çalışma", "değişken zamanlı çalışma", "yoğunlaştırılmış çalışma", "uzaktan çalışma", "kısmi zamanlı çalışma" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma" şeklinde olmak üzere altı model gündeme geldi.

Konuya dair merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı.

YENİ PERSONEL ALIMI TÜM KAMU BİRİMLERİNDE UYGULANACAK MI?

Bayram, emekli olacak personel kadar yeni personel alınması noktasında bu tedbirin tüm kamu birimlerinde uygulanacağını düşünmediğini belirtti. Bayram, “Burada öğretmen atamalarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi müfettişi alımlarının, Ticaret Bakanlığı’ndaki denetim elemanı ve müfettiş alımlarının azalmayacağını düşünüyorum. Diğer kamu kurumlarında emekli olan kadar bir personel alımı olabilir” ifadelerini kullandı.

ESNEK VE UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ HANGİ KURUMLARDA UYGULANABİLİR OLACAK?

Özellikle İstanbul’da cuma günleri trafikte ciddi bir azalmanın söz konusu olduğunu belirten Bayram, “Bu zaten özel sektörde uygulanıyor. Bu bütün bakanlıklarda uygulanabilir. Özellikle internet tabanlı uygulamalar kullanan bakanlıklarda uygulanabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda müfettiş ve gelir uzmanlarının internet tabanlı uygulamalar kullandığını biliyoruz. Bu gibi yapılacak işlerin belli olduğu kamu kurumlarında esnek çalışma modelleri getirilebilir. Bu sayede hem verimlilik artar hem de çalışanın motivasyonu artabilir” dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK”

“Büyükşehirlerde kişiler kendilerine ve ailelerine yeterli zaman ayıramıyor. Özellikle yolun çok uzun sürdüğü büyükşehirlerde kişilerin uzaktan çalışma modeline geçmesi verimliliği artıracaktır. Hazırlanan taslağa birden fazla çalışma modeli üzerinde duruluyor. Bu modellerden esnek çalışma, değişken zamanlı çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri söz konusu. Ya bir günün tatil edilmesi ya da uzaktan çalışma yöntemi ile esnek çalışma modeli mümkün. Bunun kamuda başlaması daha etkin olacaktır diye düşünüyorum.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *