Bazı kanun ve KHK'larda yapılan değişiklikler de Resmi Gazete'de duyuruldu. Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında tanımlanan taşıtlar ve iş makinelerinin satış yetkisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında yapılan yatırım sözleşmeleri ise damga vergisinden muaf tutulacak ve bu düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak.
DÜZENLEMEDE ÖDENMEMİŞ BOTAŞ BORÇLARI DA YER ALDI
BOTAŞ’ın doğalgaz ithalatından kaynaklanan vergi, fon, paylar ve idari para cezalarından oluşan borçları, Hazineden alınan görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. BOTAŞ’ın doğalgaz alımları Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalat yoluyla yapacağı tarımsal ürün alımları ve hizmet alımları için de bu Kanun kapsamındaki parasal limitler geçerli olmayacak.
Akaryakıt teslimatlarında yeni bir düzenleme getirilecek. Kamu kurumları, fabrikalar, şantiyeler, madenler ve taş ocakları hariç, akaryakıt ikmali sadece bayilik lisansı ve gerekli donanıma sahip akaryakıt istasyonları tarafından yapılabilecek. Bu düzenleme 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI DENETLEYECEK
Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğunu Hazine ve Maliye Bakanlığı izleyecek ve denetleyecek. Tedbirlere aykırı iş ve işlemler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak ve sonuçlar Cumhurbaşkanlığı'na bildirilecek. İl özel idareleri aracılığıyla yapılacak işlerin ödenekleri ayrı tertiplerde izlenecek ve başka amaçlarla kullanılamayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın defterdar kadrosu, mali ve sosyal haklar bakımından vergi dairesi başkanı kadrosuna eşdeğer olacak. Ayrıca, deprem bölgesindeki nüfusu azalan belediyelerin bütçelerindeki payları düşürülmeyecek. Devlet Destekleri Bilgi Sistemi’ndeki veriler ve teknik dokümantasyon, 6 ay içinde Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na devredilecek.
YÖNETİM KURULU ÜYELİKLERİNDE TEK GÖREV İÇİN ÜCRET ÖDENECEK
Yönetim, denetim, tasfiye ve danışma kurulu üyelikleri ile benzeri organlarda görev yapanlara sadece bir görev için ücret ödenecek. Ücretler, huzur hakkı ve ikramiyeler dahil bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, 108 bin gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı ile belirlenecek. Kamu ortaklıklarına atananlar da bu düzenlemeye tabi olacak. Üst sınırı aşan veya ücret alınamayan görevlerdeki ödemeler genel bütçeye veya ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek.
Yönetim kurulu üyeliklerine yönelik düzenlemeler 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.
HİBRİT ARAÇLARDA ÖTV DÜZENLEMESİ
Elektrikli motoru da bulunan araç dışından şarj edilebilir araçlardan, ağırlıklı birleştik kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, eşdeğer elektrik enerjisiyle katedilebilir menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 santimetreküpü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranları yüzde 30 ila yüzde 70 arasında değişecek.