"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.393.017 %0.084
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Genel Kayıplar ve ölümler yaşanıyordu: Ağrı Dağı'nda tırmanış güvenliği artırıldı

Kayıplar ve ölümler yaşanıyordu: Ağrı Dağı'nda tırmanış güvenliği artırıldı

Ağrı Dağı’na tırmanışlarda yaşanan ölüm ve kaybolma vakalarının artması sonucunda, Iğdır Valiliği önemli bir düzenlemeye gitti.

Iğdır Valiliği, Büyük ve Küçük Ağrı Dağları’nda gerçekleştirilecek tüm etkinlikler için yeni düzenlemeler getirdi. Bu kapsamda, tırmanış ve diğer dağ faaliyetlerinde bulunacak grupların, öncesinde, sırasında ve sonrasında uyması gereken kurallar ayrıntılı bir şekilde sıralandı. Genel emre uymayan kişilere ise cezai yaptırımlar uygulanacağı duyuruldu. 

Yeni genel emre göre, dağcılık faaliyetlerinde yer alacak gruplarda, dağcılık eğitimi almış en az bir kişinin ve acil durumlarda temel ilk yardım müdahalesi yapabilecek bir personelin bulundurulması zorunlu kılındı.

Büyük ve Küçük Ağrı Dağları bölgesine gelecek grupların, mesai saatleri içinde Iğdır Milli Parklar Müdürlüğü ve Iğdır Valiliği’ne, mesai saatleri dışında ise Iğdır İl Jandarma Komutanlığı’na bilgi vermeleri gerekecek.

LİSANS SAHİBİ OLMA ŞARTI

Faaliyet öncesinde ve sırasında ilgili birimlere bildirimde bulunan grupların, herhangi bir kaza veya kaybolma durumu gibi acil hallerde hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne başvurmaları gerektiği belirtildi. Genel emir, acil durumlarda bu çağrı merkezine ulaşmanın önemine vurgu yaptı ve şu maddeleri içerdi:

“Bölgelerde spor faaliyetlerinde yer alacak 18 yaş altı çocuklar ve reşit durumda olanlar, Sicil Lisans Yönetmeliğine göre alınmış lisans sahibi olmalı. Federasyon faaliyetleri dışında yapılacak günübirlik gezi, kamp ve kampsız yürüyüş etkinliklerinde yer alacak 18 yaş altı çocukların veli/vasileri yanında olacak, veli/vasisinin yanında olmayan çocukların mutlaka veli/vasi izin belgeleri olacak ve madde 4’de belirtilen birimlere teslim edilecek.

Faaliyet yürütecek gruplar içerisinde dağcılık sporları ile ilgili eğitim almış en az 1 kişi ve acil durumlarda ilk müdahaleyi yapacak temel ilk yardım belgesine sahip olan 1 personel bulundurulacaktır. Kamp yapacak sporcuların ve grupların kamp merkezinde en az 1 kişi bulundurularak faaliyet yapan sporcu ve grupların irtibat ve takibini yapacaktır. Bahsi geçen bölgelerde GSM hatları verimli olmayacağı için acil durumlarda telsiz, uydu telefonu, yer belirleme cihazı ve kış aylarında çığ arama ve vericisi cihazı gibi araç ve gereçler imkanlar dahilinde bulundurulacaktır.”

KİŞİSEL KURTARMA MALZEMELERİ ZORUNLU OLACAK

Faaliyetler sırasında kişisel kurtarma malzemelerinin bulundurulması gerektiğinin belirtildiği genel emirde, “Genel emir kapsamı içerisinde bulunan bölgelerde faaliyet yapanlar, faaliyetin türü, zamanı, mevsim şartları, irtifasına göre standartlara uygun teçhizat teknik araçlar ve giyim kuşam malzemelerini bulunduracaktır. İfa edilecek faaliyetler esnasında acil durumlar için gerekli olabilecek ilk yardım malzemeleri ve kişisel kurtarma malzemeleri bulundurmak zorundadır. Yürütülecek faaliyet için valilik makamının meteorolojik uyarıları dikkate alınacaktır. Valilik, meteorolojik risklerin arttığını gördüğü anda tüm dağı veya belli bölgeleri tırmanışa kapatabilir veya devam eden faaliyetleri durdurabilir. Meteorolojik koşulların risk oluşturduğu zamanlarda yapılacak faaliyetler valilik özel iznine tabi olacaktır. Doğal yapı, orman, akarsu, nehir ve göller, çevre, jeolojik oluşumlar ve yaban hayatına zarar verecek faaliyetlerde bulunulmayacaktır” denildi.

Belirlenen rotaların dışına çıkılmaması gerektiğine dair genel emirde, rota dışında gerçekleştirilecek etkinlikler için Iğdır Valiliği, Milli Parklar Müdürlüğü ve İl veya İlçe Jandarma Komutanlıklarına bilgi verilmesi gerektiği belirtildi.

Turizm amaçlı ziyaretlerde bulunan kişi ve grupların, Iğdır Milli Parklar Müdürlüğü ve Iğdır Valiliği'ne, mesai saatleri dışında ise İl veya İlçe Jandarma Komutanlıklarına bildirimde bulunmaları gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Dağcılık Federasyonu, spor kulüpleri, STK'lar veya gruplar tarafından onaylanan faaliyetlerin yeri, amacı ve tarihi hakkında faaliyetten en az on gün önce resmi bir yazı ve kafile listeleri ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bildirimde bulunulması gerektiği ifade edildi.

UYMAYANLARA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Iğdır Valiliği, genel emirlere uyulmaması halinde ceza verileceğini açıkladı.

Yanlış ya da yanıltıcı ihbarda bulunanlar hakkında adli işlem yapılacağı belirtilerek, “Olası bir kaza durumunda yukarıdaki maddelerde belirtilen hususlara uyulmadığının, kaza geçirenlerin sağlık kuruluşundaki muayene bulguları ile ihbar içeriklerinin çelişkili olduğunun yanlış veya yanıltıcı ihbarda bulunulduğunun tespiti durumunda sorumlular hakkında gerekli idari ve adli işlem yapılacaktır. Genel emir kapsamı içerisindeki hususlara uymayan şahıs, firma vb. kişi veya kurumlara ait tutanaklar ilgili jandarma veya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerince tanzim edilecek, cezai işlemler mülki amir onayına sunulacaktır.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *