2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlayan bedelli askerlikte 28 gün kışla şartı, cezalar, yeni başvuru hakkı olmaması ve yüksek ücret gibi birçok madde uygulamadan yararlanmak isteyen gençlerin mağdur olmalarına neden oluyor.
Hem 182 bin 608 TL ödeyen hem de 28 gün boyunca işlerinden ayrılmak zorunda kalan gençler 28 gün kışla şartının haksızlık olduğunu belirtiyor. Halihazırda ücretin fazla olması, cezalar bedelli askerlik yapmak isteyen gençlerin tepkisini çekerken 28 gün şartıyla birlikte tepkiler çığ gibi büyüdü.
Bedelli askerlik uygulamasında en çok tartışmalara yol açan konu da 28 gün kışla şartı olması oldu. Mevcut ücretleri fazla bulan yüz binlerce bedelli askerlik adayı, ödedikleri ücretin yanı sıra 28 gün boyunca kışla zorunluluğuna da tepki gösteriyor.
Günümüz ekonomik şartlarında geçim sıkıntısı birçok insanı esir almışken zorunluluktan ya da tercihen bedelli askerliğe başvuran birçok aday mevcut işlerini kaybetme ve maddi sıkıntıya düşme ihtimalleriye karşı karşıya kalıyor.
Bedelli askerlik uygulamasında 28 kışla şartı olmasının uygulamadan yararlanmak isteyen gençleri mağdur ederken geçindirmek zorunda oldukları ailelerini de zor durumda bırakıyor. 28 gün zorunluluk nedeniyle işlerinden ayrılmak durumunda kalan gençler, bedelli askerlik dönüşünde askerlik vazifelerini yerine getirmiş olsa da uzun süre işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.
Bedelli askerlik uygulamasında 28 gün kışla şartı büyük tepki çekerken, gençler uygulamanın kaldırılmasını ya da daha verimli bir şekilde geçirilmesini talep ediyor. Ülkemizin son zamanlarda yaşadığı doğal afetlerde AFAD eğitimin önemi bir kez daha gözler önüne serilmişken, bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen gençler en azından AFAD eğitimi verilmesini talep ediyor.
Kışlada geçirmek zorunda oldukları 28 gün boyunca işlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalan gençler, bakmak zorunda olduğu aileleriyle de geçim sıkıntısı yaşıyor. 2024 yılında 182 bin 608 TL olan bedelli askerlik ücreti mevcut ekonomik şartlarda birçok genci zor durumda bırakırken uygulamada yer alan 28 gün kışla şartı yeni mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Yetkiler konuya ilişkin bir açıklama yapmazken bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen yüz binlerce genç bir düzenleme yapılmasını beklerken 28 gün şartının büyük mağduriyete yol açtığını belirtiyor. Hem ücretini ödeyip hem de 28 gün boyunca çalışma hayatlarından uzak bırakılan gençler 28 gün kışla şartının birçok haksızlığa ve mağduriyete yol açtığını, bedelli askerlik uygulamasının anlamını yitirdiğini belirtiyorlar.
2018 yılındaki seçimler öncesi dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bedelli askerlikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Canikli'nin açıklaması şu şekilde:
Biz bedelli için tüm alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı dört ya da beş seçenekle bedelliye hazırız. Yaş, ücret ve birtakım teknik ayrıntılarla inceliyoruz. Bedelli askerliğe başvuran hiç kimse askerlik hizmetinde bulunmayacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bedelli talimatından sonra hazırlıklarımızı devreye sokacağız. Bütün yaşla ilgili ücretle ilgili formüllerimizi hazırladık. Öncelikle otomatik işleyen bir sistem kurmamız gerekiyor ancak kesinlikle zorunlu yükümlülüğü kaldırmayacağız. Zorunlu yükümlülük devam edecek.
Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yüz binlerce genç kışla şartının kaldırılmasının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını belirterek uygulamada düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Milli Savunma Bakanı @nurettincanikli Yeni Şafak'ın sosyal medya yayınında açıkladı: Bedelli için tüm alternatifler hazır. Dört ya da beş seçenek var. Yaş ve ücret ayrıntılarını inceliyoruz. #Bedelli askerliğe başvuran hiç kimse askerlik hizmetinde bulunmayacak. pic.twitter.com/jEi2oUvYLM
— Yeni Şafak (@yenisafak) June 22, 2018