Şimşek, bu yeni sistemin, vergi müfettişleri ile mükellefler arasındaki iletişimin elektronik ortamda sağlanacağını ve tüm görüşmelerin ve tutanakların dijital olarak yapılacağını belirtti. Bakan, bu dönüşümle birlikte, vergi müfettişlerinin ve mükelleflerin fiziksel olarak bir araya gelmesine gerek kalmadan, işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirileceğini vurguladı.
Şimşek, dijital dönüşümün kayıt dışı ekonomiyle mücadelede büyük bir katkı sağlayacağını ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımını teşvik edeceğini ifade etti. Vergi sistemine gönüllü uyumu artırmak ve vergi adaletini sağlamak amacıyla bu düzenlemelerin yapılacağını söyledi.
Yeni sistem, elektronik tutanaklar, telekonferans uygulamaları, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi gelişmiş teknolojilerle desteklenecek. Şimşek, bu dijital dönüşümün bir yıl içinde büyük bir ilerleme kaydetmesini hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tüm verilerin yerli yazılımlarla ve Bakanlık sunucularında tutulacağını, böylece vergi mahremiyeti konusunda sorunlar yaşanmasının önüne geçileceğini vurguladı.
Defter ve belgelerin elektronik ortamda müfettişlere sunulabilmesine rağmen, her durumda müfettiş ve mükelleflerin bir araya gelmesinin gerektiğine dikkat çeken Şimşek, kağıt ortamında düzenlenen tutanakların elektronik ortama e-imza ile aktarılacağını ve kağıt, toner gibi maliyetlerin sıfıra indirileceğini açıkladı. Bu sayede, yüzde yüz dijital bir denetim birimi oluşturulacak.
Şimşek, kullanılacak sistemlerin yurt içinden tedariki ve kurum içi yazılımlarla milli ekonomiyi desteklediklerine de dikkati çekerek, "Yerli yazılım ve tüm verilerin Bakanlık sunucularında tutulması yoluyla yabancı bir firmanın bulutunda verilerin tutulması ve yurt dışı menşeli telekonferans uygulamalarının kullanılması gibi vergi mahremiyeti yönünden sorunlar yaratacak uygulamalardan kaçınılıyor" ifadesini kullandı.
Yeni sistemle, müfettişlerin ülke genelindeki mükellefleri denetlemesinin daha verimli hale geleceğini ve iş gücünün belirli şehirlerdeki denetimlere odaklanabileceğini vurgulayan Şimşek, bu sayede seyahat ve konaklama masraflarının azalacağını söyledi. Ayrıca, toplantı, eğitim ve konferans süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasıyla organizasyon ve temsil giderlerinin azaltılması planlanıyor.
Farklı şehirlerdeki müfettişler ve mükellefler arasında elektronik ortamda yapılacak görüşmeler, denetim sürecindeki yerelleşme risklerini ortadan kaldıracak. Ayrıca, e-uzlaşma ve e-izah gibi elektronik hizmetlerle, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini daha kolay yerine getirmesi sağlanacak. Dış kurumların eğitim taleplerinin elektronik ortamda karşılanması ve sektörlere verilecek uzaktan eğitimlerle vergi bilincinin artırılması da öngörülüyor.