"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2780 %-0.23
37,0263 %0
2.312.811 %-0.664
3.027,85 0,00
Ara
İşçi Haber Genel Marmara Denizi ve Adalar'da sınırlar değişti: Yeni koruma alanları neler?

Marmara Denizi ve Adalar'da sınırlar değişti: Yeni koruma alanları neler?

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları, 104 istasyonda yapılan incelemeler ve 37 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan raporlar doğrultusunda yeniden belirlendi.

Bu kapsamda Bandırma-Yenice Köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi hassas ekosistem alanları da koruma bölgesine dahil edildi. Sınırların genişletilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. 2021'de yaşanan müsilaj krizi sonrası oluşturulan “Marmara Denizi Eylem Planı” çerçevesinde, Kasım 2021’de Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti. Bu planla birlikte Marmara Denizi'nde müsilaj temizliği için seferberlik başlatılmış, İzmit Körfezi'nde ise dip çamuru temizliği gibi projeler hayata geçirilmişti.

ENDEMİK TÜRLER SAPTANDI

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve bölge üniversitelerinde görev yapan akademisyenler tarafından yürütülen "Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi" kapsamında Marmara Bölgesi’ndeki adalarda endemik ve koruma altındaki türler tespit edildi. 9’u endemik olmak üzere 815 bitki türü, 10 sürüngen ve 51 memeli türü kayıtlara geçirildi. Ayrıca Prens Adaları, Marmara Adası, Kapıdağ Yarımadası ve diğer adalarda farklı kuş türleri tespit edildi.

BİYOLOJİK KORİDORUN ÖNEMİ

Marmara Denizi, Adalar ve Türk Boğazlar Sistemi, Karadeniz ve Akdeniz’in biyolojik çeşitliliği açısından kritik bir bölge olarak uluslararası öneme sahip. Bölgenin biyolojik bir koridor olması ve deniz, ada, kıyı ekosistemlerinin bir bütün oluşturması, korunması gereken önemli bir alan olduğunu bir kez daha kanıtladı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırları genişletildi. Bu yeni karar kapsamında Balıkesir Bandırma-Yenice Köyü’nde 485 hektarlık orman alanı, Çanakkale Kumkent bölgesinde 195 hektar, Kumkale Deltası’nda 108 hektar, Tekirdağ Uçmakdere’de 138 hektarlık orman alanı ÖÇK bölgesine dahil edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde ekosistemin restorasyonu ve bölgenin yaşamsal döngüsünün devamı için koruma önlemlerini uygulamaya devam edecek. Bilimsel çalışmalar, ekosistemin korunması için sürdürülecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *