Bayraktar TB2T-AI, turbo motor teknolojisi sayesinde 30.000 feet irtifaya 30 dakikadan kısa sürede ulaşabiliyor. Testlerde 30.318 feet’e çıkarak kendi rekorunu kıran SİHA, mevcut sistemlere göre daha hızlı tırmanma ve uzun süre yüksek irtifada kalma yeteneğine sahip. 160 knot (300 km/s) hız kapasitesi, artırılmış kalkış ağırlığı ve faydalı yük kapasitesiyle muharebe sahasında daha etkin bir rol üstleniyor.
Yapay Zeka ile Operasyonel Üstünlük
Yeni nesil yapay zeka destekli sistemleriyle donatılan Bayraktar TB2T-AI, üç adet yapay zeka bilgisayarı sayesinde görsel navigasyon, arazi tanıma ve hedef analizi gibi yeteneklerini bir üst seviyeye taşıyor. Elektronik harp ortamlarında arazi referanslı görsel seyrüsefer yapabilen SİHA, otomatik iniş-kalkış, dinamik rota planlaması ve hedef tespiti gibi özelliklerle operasyonel güvenliği maksimuma çıkarıyor.
Acil durum senaryolarında otomatik olarak üsse dönebilme yeteneği, Bayraktar TB2T-AI’ın muharebe sahasındaki dayanıklılığını artırıyor. Bu özellik, operasyonların kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor.
1 Milyon Saati Aşan Uçuş Deneyimi
2014’ten bu yana aktif olarak kullanılan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Aralık 2024 itibariyle 1 milyon saatlik uçuş süresini geride bıraktı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü gibi birimler tarafından da farklı görevlerde kullanılmaya devam ediyor.
Bayraktar TB2, havacılık tarihinde önemli rekorlara imza attı. 27 bin 30 feet ile kendi sınıfında Türkiye irtifa rekorunu kıran SİHA, 2019 yılında Kuveyt’teki demo uçuşunda 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak bir başka rekora ulaştı. 2024’te gerçekleştirilen test uçuşlarında ise otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla tamamlayan dünyadaki ilk ve tek SİHA oldu.
Uluslararası Alanda Büyük Başarı
Bayraktar TB2 SİHA’lar, Libya, Ukrayna, Mali, Burkina Faso ve Karabağ’daki operasyonlarda kritik roller üstlendi. NATO ve AB ülkelerinin envanterine giren SİHA, 19 Kasım 2024’te Hırvatistan ile imzalanan anlaşmayla birlikte NATO üyesi 6 ülke ve AB üyesi 4 ülkenin envanterinde yer almaya başladı.
Sivil Alanda da Etkin Rol
Askeri kullanımın yanı sıra, Bayraktar TB2 SİHA’lar deprem, sel gibi doğal afetlerde, arama-kurtarma operasyonlarında, düzensiz göç takibinde ve orman yangınlarıyla mücadelede aktif olarak kullanılıyor. 2020-2024 yılları arasında 4091 orman yangınını ilk anda tespit ederek büyük felaketlerin önlenmesine katkı sağladı.
İhracatta Rekorlar Kıran Baykar
Baykar, tüm projelerini öz kaynaklarıyla gerçekleştirirken ihracatta da büyük başarılar elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat hacmiyle sektör lideri olan şirket, 2024 yılında gelirlerinin %90’ını ihracattan sağladı. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülke, Bayraktar Akıncı TİHA için ise 11 ülke ile anlaşma imzalandı. Toplamda 36 ülkeye yüksek teknoloji ihraç edildi.