"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5172 %0.08
36,1851 %-0.17
3.380.956 %3.384
2.964,87 0,10
Ara
İşçi Haber Genel Mühendis, mimar ve şehir plancıları 50 bin atama istiyor!

Mühendis, mimar ve şehir plancıları 50 bin atama istiyor!

Mühendis, mimar ve şehir plancıları atama sayılarının yetersiz olduğunu belirterek 50 bin atama yapılmasını istiyor.

Her geçen yıl daha da büyük mağduriyet yaratan istihdam sorunundan mühendis, mimar ve şehir plancıları da nasibini aldı. Mühendis, mimar ve şehir plancıları istihdam sorunu nedeniyle işsizlik sıkıntısı yaşarken yeni mezun olacak gençler de gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyor.  

Mühendis, mimar ve şehir plancıları kadro bulamadıkları için üç harfli ucuzluk marketlerinde, çeşitli fast-food restoranlarında çalışmak zorunda kalıyor. Yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek yerine geçici işlerde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları adeta yalnızlığa terk edildi. 

detail-photo-fancybox-0

İşsizlikle mücadele eden mühendis, mimar ve şehir plancıları, kendilerine kadro açılmamasına ve eğitimini aldıkları mesleklerini icra edememeye tepki gösteriyor. 

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının sayısının yetersiz olması nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle ifade ediyor:

"Bizler farklı bölümlerden mezun olup dertleri, kararları ve amaçları ortak Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancılarıyız. Öncelikle, bu zorlu zamanlarda ülkemizde kamu sektöründe çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının sayısının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her yıl binlerce mezun veren bölümlerimizin arasından kamuya merkezi atamalar ve sözleşmeli atamalar ile birlikte çok az sayıda personel alınmaktadır.

Kamu sektörüne yapılan atamalarda meslektaşlarımızın durumu oldukça zorlaşmıştır. Hem sayısal olarak hem de niteliksel olarak atama sayılarımızın yetersizliği nedeniyle, işsizlik ve maddi/manevi zorluklarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu durum, hizmet kalitesinin düşmesine, projelerin gecikmesine, okuyan kesim arasında işsizlik oranının artmasına, mesleki zedelenmelere ve sonuç olarak ülkemizin gelişiminde geri kalmamıza neden olmaktadır.

Sizlere detaylı olarak sorunlarımızdan bahsetmek istiyoruz:

• Plansız ve anlık kararlarla gereğinden fazla sayıda açılan üniversiteler ve buna bağlı olarak her sene 75 bin mezunumuz işsizliğe sürüklenmektedir.

• Yüksek puanlarla nice umutlarla okuduğumuz Mühendislik, Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama bölümlerimizden mezun olduktan sonra işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor maddi ve manevi sorunlarla yüzleşiyoruz.

• Anayasamızın liyakat ilkesine dayanarak alımların yapılmamasıyla birlikte sözleşmeli alımlarda adeta kişiye özel alımların açılması.

• Özel kurumların ve devlet kurumlarımızın personel alımlarında tecrübe şartı koymalarıyla birlikte birçok mezunumuzun işsizlik yaşaması. • Yeni yılın başında hangi kurumun kaç kişi alacağının planlaması yapılmadığından dolayı oluşan belirsizlik süreci.

• Sınırlı sayıda ve eş zamanlı açılan kadroların, kurumların koordineli hareket etmemesi sonucu boşa gitmesi.

• Tek umudu KPSS olan ve bu sınava giren Mimar, Mühendis, Şehir ve Bölge Planlama mezunlarımızın hak ettiği alımları görememesi.

• Üzülerek belirtmek istiyoruz ki öğretmenler, sağlık çalışanları ve ön lisans mezunlarının yüksek atamalarla düşük puanlarla yerleştiği kamu kurumlarına yüksek puanlarla bu bölümleri okuyan Mühendis, Mimarlar ve Şehir Plancıları yerleşememektedirler.

Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı meslektaşlarımız, ülkemizin geleceği için son derece önemli bir rol oynamaktadırlar. Teknoloji, İnşaat, enerji, ulaşım, sağlık ve çevre gibi alanlarda çalışarak ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlamaktadırlar. Kamu sektöründe görev yapacak mühendis, mimar ve plancı meslektaşlarımızın sayılarının artırılması, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için son derece önemlidir. Bu konuda yapılacak çalışmaların, artık bir zorunluluk olduğuna, atama sayılarının arttırılmasının meslektaşlarımızın işsizlik ve maddi/manevi zorluklarını azaltacağına ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz."

3- Kamu Mühendisi gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir ve özlük haklarının seviyesine yükseltilmesi,

4- Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi düzenlemelerin yapılmasını Kamuda çalışan 150.000 Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı ve bu mesleklerin emeklileri adına Devlet Yetkililerinden talep etmekteyiz.''

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *