Marmara Denizi'nde 2021 yılında yaşanan müsilaj sorunu geri döndü. Balıkesir’in Erdek Körfezi’nde dalış gerçekleştiren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığını gözlemledi.
Deniz Sıcaklıkları Endişe Verici
Dalışlar sırasında deniz suyu sıcaklığının, ekim ayı ortalamasının iki derece üzerinde olduğu belirlendi. Prof. Dr. Sarı, bu durumun müsilaj oluşumunu tetikleyen bir etken olduğuna dikkat çekti.
Müsilaj Nedir?
Müsilaj, genellikle soluduğumuz havadaki oksijeni üreten tek hücreli alglerin, kirlilik nedeniyle artan azot ve fosforu kullanarak aşırı çoğalması sonucu suya salgıladıkları polisakkaritlerden oluşuyor. Prof. Dr. Sarı, müsilajın sümüksü, şeffaf ve kıvamlı bir yapıda olduğunu ve bu salgının sudaki mikroorganizmalar için uygun bir gelişme ortamı sunduğunu belirtti. Mikroorganizmaların etkisiyle, müsilaj denizde kilometrelerce uzanan tül benzeri yapılar oluşturuyor.
Müsilajın yeniden Marmara Denizi'ni tehdit ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı'nın (MDEP) 14 maddesinin deniz kirliliğini azaltmayı hedeflediğini belirtti. Ancak, MDEP'nin etkin bir şekilde uygulanamaması nedeniyle kirlilik yükünün azaltılamadığını kaydetti.
Sarı, müsilajın deniz ekosistemine vereceği zararların yanı sıra balıkçılık ve turizm gibi sektörlerdeki ekonomik kayıpları azaltmak için merkezi ve yerel yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Marmara Denizi’nin geleceği için atık yükünün azaltılması kritik önem taşıyor. Prof. Dr. Sarı, bu konuda daha etkin önlemler alınmadığı takdirde müsilaj sorununun kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.