"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,1761 %-0.01
36,7640 %0.01
3.361.845 %0.925
2.956,54 -0,72
Ara
İşçi Haber Genel Müsilaj kabusu geri döndü: Denizler tehlike altında!

Müsilaj kabusu geri döndü: Denizler tehlike altında!

Marmara Denizi'nde 2021 yılında yaşanan müsilaj sorunu geri döndü.

Marmara Denizi'nde 2021 yılında yaşanan müsilaj sorunu geri döndü. Balıkesir’in Erdek Körfezi’nde dalış gerçekleştiren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metreye kadar yayıldığını gözlemledi.

Deniz Sıcaklıkları Endişe Verici

Dalışlar sırasında deniz suyu sıcaklığının, ekim ayı ortalamasının iki derece üzerinde olduğu belirlendi. Prof. Dr. Sarı, bu durumun müsilaj oluşumunu tetikleyen bir etken olduğuna dikkat çekti.

"Müsilaj kabusu geri döndü" - 3

Müsilaj Nedir?

Müsilaj, genellikle soluduğumuz havadaki oksijeni üreten tek hücreli alglerin, kirlilik nedeniyle artan azot ve fosforu kullanarak aşırı çoğalması sonucu suya salgıladıkları polisakkaritlerden oluşuyor. Prof. Dr. Sarı, müsilajın sümüksü, şeffaf ve kıvamlı bir yapıda olduğunu ve bu salgının sudaki mikroorganizmalar için uygun bir gelişme ortamı sunduğunu belirtti. Mikroorganizmaların etkisiyle, müsilaj denizde kilometrelerce uzanan tül benzeri yapılar oluşturuyor.

"Müsilaj kabusu geri döndü" - 7

Müsilajın yeniden Marmara Denizi'ni tehdit ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı'nın (MDEP) 14 maddesinin deniz kirliliğini azaltmayı hedeflediğini belirtti. Ancak, MDEP'nin etkin bir şekilde uygulanamaması nedeniyle kirlilik yükünün azaltılamadığını kaydetti.

"Müsilaj kabusu geri döndü" - 5

Sarı, müsilajın deniz ekosistemine vereceği zararların yanı sıra balıkçılık ve turizm gibi sektörlerdeki ekonomik kayıpları azaltmak için merkezi ve yerel yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Marmara Denizi’nin geleceği için atık yükünün azaltılması kritik önem taşıyor. Prof. Dr. Sarı, bu konuda daha etkin önlemler alınmadığı takdirde müsilaj sorununun kalıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.