Yönetmeliğe göre, devlet ormanlarından veya özel mülkiyetteki ormanlardan kesilen ağaçlar, kırık ve devrik ağaçlar ile usulsüz kesilen ağaçlar ve bu ağaçlardan elde edilen ürünler için kullanılacak damgalar ve işaretler belirlendi. Bu damgalar, Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) üzerine kaydedilecek ve ağaç kesim damgası, usulsüz kesimler damgası ve mamul damgası olarak sınıflandırılacak.
ORKOD uygulaması damga yerine geçecek ve kesilen veya usulsüz kesilmiş ağaçlar ile elde edilen orman ürünlerinin işaretlenmesinde kullanılacak. ORKOD, Orman Genel Müdürlüğü tarafından dağıtılacak ve tüm orman ürünleri, kesim yerinden son kullanıcıya kadar elektronik ortamda izlenebilecek.
Orman emvali ticareti yapanların, satın aldıkları ürünleri elektronik olarak takip edebilmesi için gerekli sistemlerin kurulması sağlanacak ve ORBİS kayıtları, talep halinde servis olarak sunulacak.
Damgalar ve ORKOD'ların kullanımı sadece yetkilendirilmiş orman işletme şefleri tarafından gerçekleştirilebilecek. Türkiye ormanlarında yetişmeyen ve ithal edilen orman ürünleri ile odun dışı ürünler bu sistemin dışında tutulacak. İthal edilen Türkiye ormanlarında yetişen türlerden ise ilgili hükümler uygulanacak.
Sahte damga veya ORKOD üretenler, taklit edenler veya bunları kullanarak ağaç kesenler hakkında Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri uygulanacak. ORKOD ve damgaların korunmasından sorumlu olan orman işletme şefi veya depo şefleri, bu ürünlerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak.