"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2689 %-0.03
37,0841 %0.23
2.309.435 %0.367
3.006,99 0,47
Ara
İşçi Haber Genel Sokak röportajları RTÜK'ün radarında: Dezenformasyon riski taşıyorlar

Sokak röportajları RTÜK'ün radarında: Dezenformasyon riski taşıyorlar

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Sokak röportajları" gibi yeni medya yayınlarının RTÜK'ün denetiminde olduğunu ve gerekli çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya platformlarında "sokak röportajları" veya "vatandaşın görüşü" adı altında yapılan yayınlara dikkat çekti. Şahin, bu tür içeriklerin, RTÜK’ün Anayasal bir kurum olarak görsel yayıncılık alanındaki görev ve sorumlulukları çerçevesinde takip edildiğini belirtti. Kitleleri sosyolojik çatışmalara sürükleyebilecek yayınlara karşı gerekli çalışmaların yapıldığını vurguladı.

"YAYINCININ ÖZEL GÖRÜŞLERİNİ DESTEKLEMEK İÇİN KURGULANIYOR"

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ulusal televizyonlarda ve bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan "sokak röportajları" ve "vatandaşın görüşü" gibi içeriklerin, kamuoyunu manipüle etme amacı taşıyabileceğine dikkat çekti. Bu yayınların evrensel basın meslek ilkeleri ve etik değerlerle çeliştiğini ifade eden Şahin, ekonomik veya siyasi yönlendirmelerle "sokağın sesi" adı altında sunulan bu röportajların, aslında yayıncının öznel görüşlerini desteklemek amacıyla kurgulandığını belirtti.

Şahin, şunları paylaştı:

"Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır. Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır. Bilhassa, yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK'ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *