Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli depremden en çok etkilenen ve büyük bir yıkıma uğrayan yıkımın Hatay'a geldi. İki lidere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile AK Partili ve MHP’li milletvekilleri eşlik etti. Deprem bölgesine giden iki lider, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Hatay'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a geçeceği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
9 saat arayla yaşadığımız depremler etki alanı ve yıkım gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan hadiselerin arasına girdi. Kırılan 5 fay hattı 7 metrelik yer değiştirmeye yol açtı. Bölgede 6 bini aşkın artçı sarsıntı meydana geldi. Asla vazgeçmedik asla umutsuzluğa kapılmadık. Yaşadığımız depremleri uzun yürüyüşün acı bir sayfası olarak kalplerimize nakşettik. Şu anda aramızda ailesinden kayıpları olan arkadaşlarımız var. Devletin ve milletin tüm imkanlarını seferber ettik. Türkiye'nin 81 ilinden doğrudan bu işle görevli olanlar dışında arama kurtarma yapabilecek tüm kamu görevlilerini deprem bölgesine yönlendirdik. Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı.
Vatandaşlarımız elektronik devlet sistemi üzerinden evlerinin hasar durumuyla ilgili raporlara ulaşabiliyor. Ülkemizin çeşitli yerlerinden 12 binin üzerinde ağır iş makinesi bölgedeki enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı. Ülkemizin dört bir yanından yüzlerce sivil toplum kuruluşumuz seyyar mutfaklarla gıda ve yiyecek yardımıyla depremzedelerimizin yanındadır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 114 bin 834'ü buldu. Toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderildi.
Çadır kent ve koyteyner kentlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde kalıcı konutlara taşıyacağız. Hiçbir vatandaşımızı, ne acısında ne hayatını yeniden düzene koyma ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. Şehirlerimizin tamamını konutu, iş yeri, sanayisi, tarımı, tarihi ve kültürel değerleriyle en küçük gerilemeye mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. TOKİ ödemeleri de 3 ay ertelendi.
Mart ayında Hatay'da 40 bin 426, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544, Malatya'da 44 bin 770, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Şanlıurfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500, Kilis'te ise 250 konutun inşasına başlanacak.