Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sözleşmeli olarak istihdam ettirilen ve 6191 sayılı kanuna göre kamuda 7 yıl görev sürelerini dolduran askerler memuriyet sınıfına geçmek istiyor. Kanunda yer alan maddelere göre atama hakları bulunan erler için kanun yürürlüğe girmediğidnen askerler bir alt sınıfta kaldı.
Sözleşmeli Erbaş ve Er Derneği Başkanı Abidin Kocabuğa, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan er ve erbaşların kamuda istihdam edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Sözleşmeli erler son olarak Ankara'da basın açıklaması gerçekleştirerek yekililere seslerini duyurmaya çalıştı.
Sözleşmeli erlere, Vatan Partisi Çankaya Belediye Başkan Adayı Murat Demirbaş ve Vatan Partisi Çankaya İlçe Başkanı Emre Can da destek verdi. Sözleşmeli Erbaş ve Er Derneği (SÖZPER-MALUL-DER) Başkanı Abidin Kocabuğa burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“2018 yılından bu yana sözleşmeli erlerin hakları kapsamında faaliyet yürütüyoruz. Sözleşmeli erbaş ve erlerin göreve başlamasına ilişkin kanunda özlük haklarımızda sorunlar mevcuttur. Önceliğimiz memurluk konusu. Sözleşmeli erbaş ve erler 7 yıllık görev sonrasında isteseler de görevlerine devam edemiyor. Bu anlamda mağduriyet söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda Bakanlıklara talimat vermesi gerekir. Sözleşmeli erler vatan için yurt içi ve yurt dışında kahramanca görev yaptı. 7 yıllık görev sonrasında memuriyete atamalar mülakatsız yapılırsa sorun giderilir. Biz devletimize bağlı askerleriz. Kardeşlerimizin atamaları yapılarak mağduriyetin giderilmesini istiyoruz."
"ÖZLÜK HAKLARINDA DÜZENLEME YAPILMALI"
Kocabuğa, “Görevdeki arkadaşlarımızın eve çıkma kanunu onaylandı. Ancak eve çıkamayan sözleşmeli er kalmasın. Kara Kuvvetlerinde çalışanların büyük çoğunluğu güvenlik gerekçesiyle eve çıkamıyor. Ayrıca bu konuda evli bekar ayrımı da yapılıyor. Tüm sözleşmeli erlerin rütbeli personel gibi eve çıkması konusunda kanun ve yönetmelikte gerekli düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Sözleşmeli erler kadrolu asker olsa hiçbir sorun kalmaz. Özlük hakları konusunda gerekli düzenleme yapılmalı. Sözleşmeli erlerden 3 yılı dolduranlar uzmanlığa geçiyor ancak tazminat verilmiyor. Diğer taraftan ek gösterge de yok. Bu sıkıntıların tamamının giderilmesi gerekir.” dedi.
"CANLA BAŞLA MÜCADELE ETTİK"
Atama bekleyen sözleşmeli erlerden Yücel Menteşe ise şu ifadeleri kullandı: "7 yıl görev yapan arkadaşlarımızla atama bekliyoruz. Terörle mücadele için canla başla mücadele ettik. Sözleşmeli Er Kanunu gereğince 7 yıldan fazla görece devam edemiyoruz. Bizler uzun zamandır atama bekliyoruz. Yönetmelik çıkmasına rağmen neden atanamıyoruz? Yaş şartlarından dolayı müracaat etme hakkına sahip olamıyoruz. Çoğu arkadaşımız deprem bölgesinde ve yıllardır atama bekliyor. Artık çok yıprandık. Boşanma aşamasına gelen arkadaşlarımız var. Cumhurbaşkanımız bize de umut olacaktır."
"ÇOCUKLARIMIN YÜZÜNE BAKAMIYORUM"
Hakkari Şemdinli'de ayrıca Pençe Kilit harekatında görev yapan Behzat Şen, “7 yıllık görev süremin ardından atamamın yapılacağını umut ediyordum. Şu anda çocuklarımın yüzüne bakamıyorum. Askerlik dışında bir mesleğim yok. Evime ekmek götüremiyorum. Atamamızın yapılmasını talep ediyorum.” diye konuştu. Uğur Arslan ise, “2015'te göreve başladım. Elbistan'dan geliyorum. Depremzedeyim. Atama bekliyorum.” dedi.
SÖZPER-MALUL-DER Başkanı Kocabuğa:
Konu: 32188 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdamına Dair Yönetmelik’in uygulanmaması
Derneğimiz 2018 yılında Eskişehir ilinde kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan yaklaşık 50.000 civarı Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin; mali, sosyal ve özlük haklarını savunmak ve bu yönde iyileştirmeler yapılması amacıyla mücadele etmekteyiz.
Sözleşmeli erbaş ve erlerimiz 7 yıl boyunca Doğu ve Batı Garnizonlarında görevlerini kahramanca yaptılar, onlarca sözleşmeli erbaş ve er kardeşimizin vatan savunmasında çıkan çatışmalarda yaralanarak gazilik ve şehitlik makamına ulaştılar. Kısacası vatanımızı korumak için her şeyi yaptılar ve biz de dernek olarak sözleşmeli erbaş ve erlerin sorunlarını dile getirmek, sizin meclisteki ilgili mercilere ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmamızda yardımcı olmanızı istiyoruz.
“Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.”
Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdamına Dair Yönetmelik (12/05/2023 – 32188 sayılı Yönetmelik/1 md.)
“Bu Yönetmeliğin amacı; sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan, nitelik belgesi olumlu olup talepte bulunanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Sözleşmeli erbaş ve erlerin birçok konuda yaşadığı sorunlar var ancak şu anki en belli başlı sorunlardan ilki 7 yıl görev süresini tamamlamış sözleşmeli erbaş ve erlerin, hali hazırda kanuni hakları olan memuriyete geçiş hakkı yönetmeliğinin (12/05/2023 tarih ve 32188 sayılı Yönetmelik) çıkarılmasına rağmen atamaların halen yapılmamış olmasıdır.
Yukarıdaki kanun maddesinde belirtildiği gibi 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanların, kamu kuruluşlarına atanma hakkı doğmaktadır ve bu görev süresi başarıyla tamamlayıp memurluk hakkından yararlanmayı bekleyen yaklaşık 3000 personel vardır. İlgili yönetmeliğin uygulanarak yaklaşık 5 yıldır atanmayı bekleyen Sözleşmeli Erbaş ve Erlerimizin atamalarının yapılmasını talep ediyoruz.
Yaşanan mağduriyetlerin son bulacağına ve bizden desteklerinizi esirgemeyeceğinize yürekten inanarak taleplerimizi saygılarımla arz ederim.