"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2609 %-0.03
37,0253 %0.03
2.307.697 %-0.348
3.020,88 -0,23
Ara
İşçi Haber Genel Süresiz nafaka mağdurları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesleniyor

Süresiz nafaka mağdurları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesleniyor

Süresiz nafaka mağdurları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemeye süresiz nafaka denir.

Az veya çok evli kalınsın, çocuk olsun veya olmasın bir tarafı ömür boyu nafaka ödemeye mecbur bırakan bu sistem birçok sorunu beraberinde getiriyor. Boşandıkları eşlerine yıllarca nafaka ödeyen vatandaşların mağduriyetleri git gide artıyor.

Süresiz nafaka kanununda düzenleme talep eden vatandaşlar; evlilik süresinin göz ününde bulundurulması, çocuk olup olmadığına bakılması, kadının yaşı ve iş gücü gibi durumlarına bakılması gibi maddelerin göz önünde bulundurularak düzenleme yapılmasını istiyorlar.

Süresiz nafaka mağdurları sosyal medyadan Cumhurbaşkanına şu ifadelerle çağrıda bulundu:

"BOŞANMA HUKUKUNDA ADİL DENGE İSTİYORUZ. MESELE NAFAKA DEĞİL SÜRESİZ OLMASIDIR

 Bir cinsiyet grubunu korumak adına diğer grubun tüm yaşamının İPOTEK altına alınarak yeniden yuva kurmasının veya yeniden kurduğu yuvada ekonomik, psikolojik baskı kurularak yuva huzurunun ENGELLENMESİ İNSAN HAKKI İHLALİDİR. İnsan hakkı birini Korumak adına diğerine haksızlığa ugramışlık sendromları içinde ömür boyu sürekli artan borç ve tazyik hapis cezalarıyla geçen bir ömür sunmak değildir.

Boşanma Olaylarında yaşanan gerilimin düşrülmesi için nedenlerinin sorgulanarak ortadan kaldırılması için çalışmak şiddeti meşrulaştırmak değildir.

 Boşanma Süreci ve Sonrası yaşanan gerilimin önlenmesi için TMK 175 deki SÜRESİZ ibaresinin kaldırılarak evlilik süresi,yaş,iş gücü, eğitim,çocuk olup olmadığı gibi kriterlere göre maksimum süre belirlenmeli ve süre sonunda mağduriyetin devam etmesi halinde Sosyal Devletin aradaki para bağını koparması gerekmektedir.

SÜRESİZ NAFAKA yasası suistimallere çok açık olup, intikam amaçlı kullanılmakta, aralarında hukuki, manevi BAĞI kalmayan taraflardan ödeme yükümlülüğü olan taraf üzerinde ömür boyu psikolojik ve ekonomik baskı oluşturmakta, #NafakaHapsi cezalarıyla birlikte mağduru travmalar içinde bir hayata hapsetmektedir.

1982 Darbe Anayasası ve  1985 Türkiye'nin CEDAW Sözlesmesi ni imzalaması ardından 1988 de NAFAKA Süresiz yapılmış ve daha sonra da eşit kusurlunun da süresiz nafakaya mahkum eden değişiklik yapılmış,Yasada evlilik süresi ve hiçbir kriter belirtilmemiştir.

 İnsanlar belirsiz,artan bir borçla yaşamak zorunda bırakılmakta,ödeyemediği takdirde Nafaka hapsi ile cezalandırılmakta,cezaevinde iken kişiden nafaka borcunu faizi, avukat,mahkeme masrafları ile birlikte odemesi istenmekte aksi halde #NafakaHapsi cezası sürekli tekrarlanmaktadır Ömürler arttırma, azaltma,icra davalarıyla vekalet ücretleri ödemekle geçmektedir. SÜRESİZ NAFAKA YÜZÜNDEN 

 Boşananlar evlenemiyor, yuva kuramıyor, Baba olamıyorlar. Erkegin tüm yaşam enerjisi yok ediliyor. Bu travmalar içinde geleceğini planlayamıyor. Boşanma Davaları bitmek bilmiyor.

Kadın ve Erkek nikahsız yaşamaya,kayıtsız çalışmaya itiliyorlar.

Süresiz Nafaka alan kadın ayakları üzerinde durmak için bir çaba göstermiyor. Sürekli Kadına eşitlik, özgürlük naraları atan Kadın örgütleri ve Kadın hakkı savunucuları  Kadının ömür boyu boşandığı kişiye maddi olarak bağımlı yaşamasını savunarak kendi ifadeleriyle çelişiyorlar. Kadın aciz bir varlık değildir.

İkinci evliliklerde büyük sorunlar yaşanıyor. Mağdurla birlikte eşleri ve çocukları da bu ağır yükü taşımakta. #MağdurunMağdurları Ailece ekonomik,psikolojik baskı altında yaşamak zorundalar iki. Cezaevindeki eşinin nafaka borcunu ödeyebilmek için çalışan kadınlar, emekli anneler Süresiz Nafakayı geçim kaynağı yapmış kadınların nafakasını ödemektedir.

 Engelli, yaşlı, emekli,hasta olup yıllar önce yaptığı evlilikten dolayı yüzünü unuttuğu kadına yıllar boyu Nafaka ödemek zorunda kalan mağdur borcunun ne zaman biteceğini bilmiyor.

Nafakaya makul Süre Sınırı konmalı Boşanma Davaları kısaltılmalı Nafaka süresi Tedbir Nafakası sürecini de kapsamalıdır.

 SÜRESİZ Nafaka kadını güçlendirmek yerine  tam tersi ömür boyu  pasifleştirmekte, Nikahsız yaşama ve kayıtsız çalışmaya itmekte aynı zamanda kısa süreli fırsat evliliklerinin önünü açmaktadır.

Nafakanın iptal koşulları kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışında neredeyse imkansızdır.Yasa Kadının haysiyetsiz yaşadığının ispatını veya bir erkekle nikahsız yaşadığının kanıtını ister. "Takip et ispatla" der 6284 buna engeldir.

2016 Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonunun 399 no lu rapordaki Hukuki Öneriler önemsenmeli ,2018 Aile ve Adalet Bakanlıklarının düzenlediği NAFAKA ÇALIŞTAYI tutanakları incelenmelidir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *