"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5579 %0.11
36,1360 %-0.3
3.398.620 %4.354
2.962,09 0,00
Ara
İşçi Haber Genel Süresiz nafakada son durum ne olacak?

Süresiz nafakada son durum ne olacak?

Uzun zamandır çözülmesi beklenen süresiz nafaka konusu meclise taşındı. Teklife hem destek hem tepki var. Peki teklif kabul edilecek mi?

Boşanmadan sonra kadının talep etmesi halinde ömür boyu ödenmek zorunda olan nafaka birçok erkek için mağduriyet oluşturuyor. Meslek sahibi olmayan kadınlar için bu çok önemli bir ihtiyaç ancak kişinin herhangi bir ihtiyacı olmasa ya da maddi durumu sonradan değişse dahi erkek kanunen eski eşine ödeme yapmak zorunda kalıyor. 

Fatih Erbakan teklif sundu

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, seçim vaatleri süresiz nafaka konusunu çözeceğinin sözünü vermişti. Geçtiğimiz gün ise milletvekilleri Suat Pamukçu, Doğan Bekin, Ali Yüksel ve Mehmet Aşıla ile beraber süresiz nafakayla ilgili tekliflerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başanlığı'na sundu.

"Nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç"

Yeniden Refah Partisi, Türk Medeni Kanunu'nun 175. ve 176. maddelerinde değişikliğe gidilmesini, 176. maddeninn sonuna bir fıkra eklenmesini teklif etti.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde nafakanın süresiz olmasının mağduriyet yarattığı” söylendi. Gerekçede, “Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler” denildi.

Gerekçe metninde, süresiz nafakanın kesilme şartları eleştirildi:

“Kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışındakiler ispat isteyen şartlardır. Örneğin tarafların maddi durumunun değişmesi, nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşadığı veya bir erkekle evlilik dışı yaşadığı tespit edilmelidir. Bu durumların tespiti neredeyse gayrimümkündür.”

Gerekçede, kısa evliliklerde, evli kalınan sürenin çok üstünde nafaka ödenmesine de değinildi, “Süresiz nafakanın başka bir sorunu ise kısa süren evlilikler için evli kalınan sürenin çok çok üstünde nafaka ödenmesidir. Kısa süreli evli kalan nafaka yükümlüsü bu bitmeyen borç yüzünden yeniden aile kurmakta zorlanmaktadır” denildi.

“Beş yılla sınırlandırılsın”

Yeniden Refah Partisi, TBMM Başkanlığı’na beş maddelik kanun teklifi sundu. Bu tekliflerin arasında, nafakanın beş yılla sınırlandırılması, geri kalanlarını da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın karşılaması yer aldı. İlgili maddeler şöyle:

1-) Nafaka ödemenin süresiz olmaması değiştiriliyor.

2-) Tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlıyor.

3-) Mağduriyetin devamı halinde sosyal devlet gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca giderilmesi hükmü getiriliyor.

4-) Kanunun yürürlük maddesidir.

5-) Kanunun yürütme maddesidir.

1 Kasım'da tekrar ele alınacak

Bu meselenin hassasiyetle ele alınması ve hem kadınları hem de erkekleri mağdur etmeden çözülmesi için 1 Kasım'da Adalet Bakanlığı tarafından bir sempozyum düzenlenecek. Sempozyum Türkiye Adalet Akademisi öncülüğünde düzenlenecek olup Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı da sempozyuma davet edilecek.

Geçtiğimiz ay Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Önceki haftalarda 'Aile hukukunu baştan sona ele alacağız' dediğimde hemen birileri devreye girdi, 'Medeni Kanun değişiyor mu?' Medeni Kanun 2021 yılında değişti zaten. Medeni Kanunu rafa kaldırma gibi bir şey olabilir mi? Bizim yeni ihtiyaçlarımız yok mu? Diğer mevzuat çalışmalarında değişiklik yapıyoruz. Aile hukukuyla ilgili de boşanma davalarıyla ilgili uzun süren yargılamalardan vatandaşlarımız şikayetçiyse burada TBMM'deki milletvekillerimiz buna duyarsız kalmaz. Bizim de Adalet Bakanlığı olarak oluşturduğumuz bilim kurulları var. Bu anlamda Meclisimize teknik destek verecek olan yürütmenin makamı Adalet Bakanlığı. Boş mu duracağız. Bu anlamda o vatandaşlarımızın taleplerine duyarsız mı kalacağız? 10 yıl süren boşanma davası var. Burada boşanma davasıyla tazminat, nafaka konularını ayırabiliriz, ayırmamız da gerekir. Nafaka ile ilgili bahsedilen mağduriyetlere duyarsız kalmamak gerekir. Kadının hassasiyeti noktasında biz hassasız. Kadınların korunması, onların nafaka konusunda mağduriyetlerine yol açılmamasını biz de savunuyoruz. Diğer yandan eğer dosya bazında farklı haksızlıklara neden olunuyorsa her iki taraf açısından düşünmek gerekir."

Yurt dışından akademisyenler, istinaf ve yüksek yargıdan uzmanların katılacağı sempozyumda, aile hukukunun enine boyuna inceleneceğini belirten Tunç, "İhtiyaçlar, eleştiriler, bu anlamda yeni duruma göre çözüm önerilerimiz ne olur, etraflıca aile hukukunu yeniden masaya yatıracağız. Sil baştan deyince yanlış anlaşılıyor." dedi.

EŞİK'ten büyük tepki

Yeniden Refah Partisi'nin TBMM’ye nafaka düzenlemesiyle ilgili Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi sunmasının ardından EŞİK(Eşitlik İçin Kadın) Platformu'ndan tepki dolu bir açıklama geldi. 

Süresiz nafakayı ortadan kaldırarak 5 yıl sınırlamasını öneren yasa önerisiyle ilgili EŞİK’in açıklamasını okumak için buraya tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *