"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2457 %0.08
37,0191 %-0.04
2.314.203 %-0.291
3.025,99 1,13
Ara
İşçi Haber Genel Tarihi Selimiye Camisi'nde minare restorasyonu sona erdi

Tarihi Selimiye Camisi'nde minare restorasyonu sona erdi

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" olan Edirne'deki Selimiye Camisi'nde yürütülen restorasyon kapsamında minarelerdeki onarım işlemleri tamamlandı.

2021 yılının Kasım ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon, yapının hem iç hem de dış bölümlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

Ana kubbe güçlendirme ve enjeksiyon çalışmaları ile avlu kubbelerinin kurşun kaplaması tamamlanarak ana kubbenin güçlendirilmesi bitirildi. Çalışmalar sırasında çimentolu uygulamalar yapıdan uzaklaştırıldı ve caminin ahşap pencere doğramaları tamamen yenilendi.

Mahfil katı zemininde kullanılan çimentolu şap mekanik yöntemlerle sökülerek yapıdan uzaklaştırıldı ve orijinal zemin (küfeki) ortaya çıkarıldı. Caminin içinde yer alan 264 alçı içlikten, 1983 onarımında düz cam veya pleksiglas yapılanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dibi camlı olarak yenilendi. Tüm beyaz çimentolu dışlıklar ise suya dayanıklı alçı (anhidrit veya şeker alçı) ile paslanmaz teçhizatlı ve şişe dipli olarak değiştirildi.

Ana mekandaki pencerelerin özgün ahşap kepenkleri ile kapıları, özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek çürüme, malzeme kaybı ve eksik parça onarımları yapıldı. Avludaki şadırvan da onarıldı.

Restorasyon sürecinde, yapının en çok yıpranan bölümlerinin minareler olduğu belirlendi. Kalem gibi ince, bir dantel gibi süslü, üç yollu olarak tasarlandığı için merdivenlerden çıkan üç kişinin birbirini göremediği üç şerefeli, alemi dahil 85 metre uzunluğundaki dört minaredeki işlemler tamamlandı.

Minarelerde taş onarımları ve temizlik çalışmaları yapıldı. Ayrıca, minare külahının altında yer alan orijinal tek turkuaz çini çoğaltılarak 64 adet yeni çini yerine takıldı. Batı yönündeki ana kapıdan girişteki sağ minaredeki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, dört minaredeki işlemler tamamlanmış oldu ve bu minaredeki iskele sökülmeye başlandı.

Caminin içinde ve dışında çoğunluğu tamamlanan restorasyon programı kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *