Avukatlar için belirlenen yeni tarifeye göre, büroda yapılacak her saatlik sözlü danışma ücreti 3 bin 500 TL olurken, takip eden her saat için 1.500 TL ücret alınacak. Dilekçe yazımı, ihbarname, ihtarname ve protesto gibi belgelerin hazırlanması 4 bin 500 TL olarak belirlendi. Daha kapsamlı belgeler, örneğin tüzük, yönetmelik ve vasiyetname hazırlanması ise 24 bin TL'ye yükseltildi. Kira sözleşmeleri için belirlenen ücret ise 6 bin TL oldu.
Kredi taksit uyarlama davaları ve tüketici mahkemelerinde görülen diğer davalar için yeni tarife kapsamında belirlenen ücret 15 bin TL’ye yükseltildi. Vergi mahkemelerinde duruşmasız görülen dava ve işlemler için 18 bin TL, duruşmalı davalar içinse 36 bin TL ücret belirlendi. Ayrıca, anonim şirketlerin zorunlu avukat bulundurma ücretleri de 32 bin TL’ye çıkarıldı.
Sulh hukuk mahkemelerindeki dava ücretleri yeni tarifede 18 bin TL’ye çıkarılırken, Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davalar için belirlenen yeni ücret 13 bin 500 TL oldu. Asliye mahkemelerinde takip edilen davaların ücretleri ise 30 bin TL’ye yükseltildi.
Ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde görülen davalar için avukatlık ücreti yüzde 61 oranında artırılarak 48 bin TL'ye çıkarıldı. Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurma kararlarına dair davalarda ise avukatlık ücreti 12 bin TL olarak belirlendi. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde ilk derece davalarının takibi için 25 bin TL, istinaf yoluyla görülen duruşmalı işlerde ise 16 bin TL ücret alınacak.
TARİFENİN 14. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK
TBB’nin yeni tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14'üncü maddesinde de önemli değişiklikler içeriyor. Bu değişikliğe göre, ceza mahkemelerinde tekzip, internetten içerik kaldırma ve idari para cezalarına itiraz gibi başvurularda, başvuru reddedilse bile avukatlık ücreti işin niteliğine göre duruşmalı ya da duruşmasız olarak belirlenecek. Ancak, başvurunun konusu idari para cezası ise, bu ceza miktarı kadar avukatlık ücretine hükmedilecek.