"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2409 %0.06
37,0648 %0.08
2.299.955 %0.091
3.017,18 0,83
Ara
İşçi Haber Genel Türk savunma sanayisi İHA’larla dünyaya açılıyor!

Türk savunma sanayisi İHA’larla dünyaya açılıyor!

Türkiye, Baykar ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava araçlarının (İHA) başarısıyla, dünya çapında en fazla İHA ihraç eden ülkelerden biri haline geldi. Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, Anka ve Aksungur gibi yerli üretim İHA’lar, ulusal başarılarını global pazarlara da taşıyarak önemli ihracat sözleşmelerine imza attı. Türkiye, bu başarıları daha küçük sınıftaki İHA’ları üreten şirketlerin girişimleriyle genişletmeyi hedefliyor.

Bu şirketlerden biri olan Robit Teknoloji, geliştirdiği ürünleri Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii (ADEX) Fuarı’nda sergiledi. Fuarda, özellikle yeni tasarımıyla ilk kez uluslararası arenada görücüye çıkan FPV kamikaze drone olan AZAT büyük ilgi gördü. Robit Teknoloji İş Geliştirme Direktörü İbrahim Yiğit Özboyacı, Azerbaycan’daki teknoloji gösterimlerinin ardından AZAT ile ADEX Fuarı’na katıldıklarını belirtti.

Özboyacı, fuarda yoğun ilgiyle karşılandıklarını ve AZAT’ın seri üretim aşamasına geldiğini belirterek, çeşitli uluslararası heyetlerle verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"YERLİ ÜRETİMLE YÜKSELEN BAŞARI"

ADEX Fuarı’nın, AZAT’ın uluslararası pazara açılması için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Özboyacı, şunları söyledi:

"Birçok ülke teknoloji transferi için bize başvurdu. AZAT için ihracat sürecinin başladığını söyleyebiliriz. İhracat görüşmelerimizi sözleşme aşamasına getirdik ve yeni iş fırsatları ortaya çıktı. AZAT, yakında 3 kıtada farklı iklim ve çevre koşullarında uçan, ihraç edilen bir ürün haline gelecek.

Fuar, birçok şirketin drone sistemlerini sergilediği bir platformdu. Ancak Robit Teknoloji, AZAT ile alışılmış drone tasarımlarının ötesine geçerek, FPV teknolojisi ile dikkat çekmeyi başardı. AZAT, Türkiye’de yerli üretime verilen önemin somut bir örneği. Yeni üretim tesisleri ve eğitim alanlarıyla birlikte Robit Teknoloji, bu ürünü uluslararası piyasaya sunarak Türkiye’nin İHA teknolojisindeki liderliğine katkı sağlayacak."

Özboyacı, montaj yapmanın veya parçaları bir araya getirmenin ürün geliştirmek anlamına gelmediğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Yerli firma olmak ve yerli ürün üretmek, ciddi testlerden ve ürün geliştirme süreçlerinden geçmeyi gerektirir. Küresel arenada bu alan son derece rekabetçi ve inovatif çalışmalarla dolu.

AZAT’ta, harp sahasının zorlu koşullarına göre tasarlanan yerli alt sistemler kullanıldı. Otopilot, motor sürücüler, video haberleşme sistemleri, güvenli elektronik ateşleme sistemleri gibi birçok sistem yerli olarak geliştirildi. Ayrıca, bu sistemleri yöneten entegre yazılımlar, hızlı servis ve satış sonrası destekle de birleştirildi. İsteğe bağlı olarak uçuş süresi, hızı, menzili ve batarya türü değiştirilebiliyor.

Küresel rekabette öne çıkabilmek için yerli mühendislik, test süreçleri ve sürdürülebilirliğe büyük önem verdik. Küçük ve minimal tasarımların üretimi, detaylı ve hassas işçilik gerektirir. Bu alanda insan kaynağı oluşturuyor ve istihdam sağlıyoruz."

Özboyacı, AZAT’ın askeri versiyonunun yanı sıra sivil sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmayı da hedeflediklerini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *