Test uçuşu sırasında Bayraktar TB3, görüş hattı irtifasının altında gerçekleştirdiği atışta, deniz üzerinde bulunan 6X6 metrelik hedefi başarıyla vurdu. Milli SİHA, 25 Mart’ta da 50 kilometreden fazla mesafeden gerçekleştirdiği ilk atışı başarıyla tamamlamıştı.
Atış testinde hedef belirleme görevini Bayraktar TB2 üstlendi. Lazer işaretleme ile hedefi belirleyen TB2, Bayraktar TB3’ün süpersonik füzeyi tam isabetle hedefe yönlendirmesini sağladı. Bu başarılı koordinasyon, Türk SİHA sistemlerinin havada birlikte çalışabilme yeteneğini bir kez daha kanıtladı.
Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu gemisinin kısa pistinden havalanarak havacılık tarihine adını yazdırdı. 46 dakikalık test uçuşunda, herhangi bir iniş destek ekipmanı kullanmadan başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Daha sonra Çanakkale açıklarında yapılan uçuş testlerinde de benzer başarılar elde etti.
Yerli Motoruyla Rekor Kırdı
25 Haziran 2024’te Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta, Bayraktar TB3, TEI tarafından üretilen yerli PD-170 motoruyla 36 bin 310 feet yüksekliğe ulaşarak bir eşik daha aştı. Türkiye’nin milli havacılık tarihindeki irtifa rekoru ise Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait olup, 45 bin 118 feet olarak kayıtlara geçmişti.
Gerçekleştirilen testlerde Bayraktar TB3, toplamda 968 saat havada kaldı. 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testinde ise 32 saat boyunca kesintisiz uçuş yaparak gökyüzünde 5 bin 700 kilometre yol katetti.
26 Mart 2024’te Bayraktar TB3, ASELSAN’ın geliştirdiği ASELFLIR-500 elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemiyle ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan bu sistem, milli SİHA’ya önemli bir kabiliyet kazandırdı.
Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısı sayesinde kısa pistli gemilerde kullanılabilecek. Görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği ile uzun menzilli keşif, gözetleme ve taarruz görevleri icra edecek. Bu sayede Türkiye’nin denizaşırı askeri gücüne önemli bir katkı sağlayacak.
Baykar İhracat Rekorları Kırmaya Devam Ediyor
Baykar, 2003 yılından bu yana yürüttüğü insansız hava aracı projelerinin finansmanını öz kaynaklarıyla sağladı. Gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde eden şirket, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatının dörtte birini tek başına yapan Baykar, dünya pazarında lider konumda bulunuyor.
Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketlerinden biri olan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı. Toplamda 36 ülkeye insansız hava aracı satışı gerçekleştirdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri oldu. 2024’te ise dünya İHA ihracat pazarında en büyük firma konumuna ulaştı.