"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Genel Türkiye ve Azerbaycan'dan bir ilk: İhracat treni yola çıktı

Türkiye ve Azerbaycan'dan bir ilk: İhracat treni yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 440 ton "Soda Külü" yüklü ilk ihracat treninin dün Türkiye'den Azerbaycan'a doğru yola çıktığını duyurdu.

Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan "Tek Yol Tek Kuşak" girişiminin önemli bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Gürcistan Demiryolları tarafından 24 Mayıs 2023'te başlatılan Marabda-Ahılkelek kesimindeki bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açıldı.

"SODA KÜLÜ" YÜKLÜ İLK İHRACAT TRENİ DÜN YOLA ÇIKTI

Türkiye'den 440 ton "Soda Külü" yüklü ilk ihracat treni dün Türkiye'den Azerbaycan'a doğru yola çıktı. Azerbaycan'dan Adana Yenice'ye "Plastik Ham Maddesi" taşıyan ilk tren de bu sabah saatlerinde Türkiye'ye ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Ekim 2017 tarihinde Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan işbirliği ile açılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nda bugüne kadar konvansiyonel taşımalar da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşındığını ifade etti.

Uraloğlu, "Bu rakamlar dahi bu hattın bölge için ne kadar önemli bir demiryolu hattı olduğunu gösteriyor. Toplam 757 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın 429 kilometresi Azerbaycan, 220 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırları içerisinde yer alıyor. Hatta ilk ticari taşıma 30 Ekim 2017 tarihinde Kazakistan-Türkiye arasında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladı. Hatta Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin'e yük taşımacılığı gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti;

"Zengezur Koridoru, Azerbaycan'ın batı kısımları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ermenistan üzerinden Zengezur Bölgesi'nden geçecek kara ve demiryolu hatlarını birleştirecek. Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla beraber, Orta Koridor'un demiryolu ve karayolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin'den Londra'ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacak. Orta Koridor'un etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler hem de Nahçıvan ve Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş birlikleri ile ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacak."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *