"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5356 %0.15
35,9819 %-0.71
3.425.969 %3.126
3.003,07 1,39
Ara
İşçi Haber Genel Türkiye’nin din raporu: Toplumda dindarlık oranı ne düzeyde?

Türkiye’nin din raporu: Toplumda dindarlık oranı ne düzeyde?

GENAR'ın "Türkiye'de Diyanet ve Din Hizmetleri Algısı Raporu"na göre, toplumda dindar olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 15 seviyesinde. Bu durumda, toplumda dindarlık oranının oldukça yüksek olduğu değerlendirmesi yapıldı.

GENAR Araştırma Danışmanlık Eğitim tarafından 27 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 500 kişiyle görüşülerek hazırlanan "Türkiye'de Diyanet ve Din Hizmetleri Algısı Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.

Sirkeci'deki Liman Hanı'nda gerçekleştirilen rapor sunumuna, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, GENAR Başkanı İhsan Aktaş ile çeşitli medya kuruluşlarından gazeteciler katıldı.

Türkiye genelinde 27 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 500 kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, katılımcıların ekonomi ve siyasi beklenti ile kıyaslandığında, dini açıdan geleceğe dair daha az endişeli olduğu değerlendirmesi yer aldı.

Raporda, geleceğe dini açıdan negatif yaklaşılmamasının, dinden aşırı uzaklaşılacağına dair endişelerin toplum düzeyinde çok fazla paylaşılmadığının bir göstergesi olarak kabul gördüğü ve bu endişenin daha entelektüel düzeyde kalan bir endişe olduğu ifade edildi.

MÜSLÜMANLAR GELECEĞE DAHA UMUTLU VE POZİTİF BAKIYOR

Ayrıca raporda, kendisini Müslüman kimliğiyle tanımlayanların siyasi, ekonomik ve dini açıdan geleceğe bakışlarının diğer inanç kimlikleriyle tanımlayanlara göre daha umutlu ve pozitif olmasının dikkati çektiği belirtildi.

Rapora göre, katılımcıların yüzde 29,9'unun kişisel sorunlara çözüm arayışında dua ve ibadeti öncelediği, buna türbe ve dini mekan ziyaretlerinin de eklenmesiyle bu oranın yüzde 33,1'e ulaştığı bilgisi verildi.

Yine rapora göre "Dindar değilim." ve "Hiç dindar değilim." diyenlerin oranının yüzde 15 olduğu, bu kesimlerin toplumda "dine duyarsız kesimler" olarak tanımlandığı ve Türkiye toplumunda dindarlık oranının oldukça yüksek olduğunun söylenebileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetlerini "çok yeterli" ve "yeterli" bulanların oranının yüzde 47, "yetersiz" ve "çok yetersiz" bulanların oranının yüzde 26,8 olduğu, 5 üzerinden yeterli bulanların ortalamasının ise 3,25 olarak belirlendiği yer aldı. Bu oranların Diyanet İşleri Başkanlığının kamuoyunda sahip olduğu imajıyla kıyaslandığında olumlu düşünenlerin ortalamasının 5 üzerinden 3,29 olduğu belirtildi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ FAALİYETLERİ OLUMLU BULUNUYOR

Geçmişte dini bilgileri aileden ve aile büyüklerinden elde eden toplumun bugün bu bilgileri dini kaynaklar, internet ve aile ile aile büyüklerinden öğrendiği bildirilen raporda, iletişim ve bilişim çağı ve artan bireyselliğin dini bilgileri edinme kaynaklarını değiştirdiği ifade edildi.

Raporda, Diyanet İşleri Başkanlığının 4-6 yaş grubu çocuklara din ve değerler eğitimi vermesini olumlu bulanların oranının yüzde 62 olduğu, bu ve benzeri araştırmalarda Türk toplumunun dini eğitimi Diyanet'ten alma eğiliminin ortaya çıktığı kaydedildi.

Raporun son bölümünde yer alan genel değerlendirmeye göre, toplumun Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetlerini genel olarak olumlu bulduğu belirtildi.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, yaptığı açıklamada, GENAR'ın sosyal araştırmalar yapan bir kurum olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ile geçen yıl bir araştırma gerçekleştirdiğini söyledi.

Araştırmada, toplumun din ve dindarlık algısı ile Diyanet hizmetleriyle alakalı sorular sorup cevaplar aldıklarını belirten Aktaş, "Burada bir sosyal bilimci ve akademik yaklaşımla konuyu raporladık, yorumladık. Burada, kurum elbette ki raporun detaylarından kendisine bazı ödevler çıkarmıştır." dedi.

Toplumun Diyanet ile ve dinle alakalı neler düşündüğünü paylaşmak konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile beraber karar verdiklerini söyleyen Aktaş, şöyle dedi:

"Burada mevzu şu; nihayetinde bir sosyal araştırmadan çıkan sonuçları köşe yazarları, gazeteciler ya da akademisyenler alıp yorumlasınlar, onlar da kendi katkılarını sunsunlar. Eleştirilecek taraflar varsa eleştirsinler. Bir bakıma faaliyet gösteren Diyanet İşleri Başkanlığının kendi yaptıklarını toplumla paylaşması ve araştırması diyebiliriz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *