"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2689 %-0.03
37,0841 %0.23
2.309.435 %0.367
3.006,99 0,47
Ara
İşçi Haber Genel Türkiye'nin doğurganlık hızı azalıyor: Dört bakanlık birlikte çalışacak

Türkiye'nin doğurganlık hızı azalıyor: Dört bakanlık birlikte çalışacak

Türkiye'nin doğurganlık hızı geçen yıl dünya ortalamasının altında kaldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık oranının düşmesiyle ilgili saha çalışması başlatacaklarını açıkladı.

Türkiye'nin doğurganlık hızı yıllar geçtikçe azalıyor. TÜİK'in 2023 yılına ilişkin doğum istatistiklerine göre, canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak kaydedildi.

2023 yılında Türkiye'deki doğurganlık hızı 1,51 çocuk olurken, AB ortalaması 1,54 çocuk olarak belirlendi. Bu oran, Türkiye'nin 27 AB ülkesinden 16'sının gerisinde kaldığını gösteriyor.

"İLERİ YILLARDA BÜYÜK BİR RİSK OLUŞTURABİLİR"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TÜİK verilerine yansıyan doğurganlık hızındaki azalmanın Türkiye'nin geleceği açısından önemli olduğunu belirterek, kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Göktaş, doğurganlık hızı azalması ve nüfusun yaşlanmasının sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bu konunun ciddiyetinin farkındayız. Türkiye hala genç ve dinamik bir nüfusa sahip ancak doğurganlık oranının azalması ileri yıllarda büyük bir risk oluşturabilir. Bakanlık olarak bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Yeni kurduğumuz Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı altında çok yönlü politikalar geliştiriyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde alarm zilleri çalıyor. Bizler de hem yurt dışı modellerini inceliyor hem de doğurganlık oranlarındaki düşüşün nedenlerini araştırarak çalışmalar yapıyoruz," dedi.

DÖRT BAKANLIK İLE SAHA ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULACAK

Göktaş, politikaları geniş bir perspektifle ele aldıklarını ve sadece çalışan kadınları değil, toplumun tüm kesimlerini kapsayan hassasiyetleri tespit ederek çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. "Bu konuda önemli bir saha çalışması başlatacağız," diye ekledi.

Bakanlık olarak çalışmaları çok boyutlu sürdürdüklerini vurgulayan Göktaş, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturuyoruz. Hem saha çalışmaları ile bu grubu destekleyecek hem de konuyu çok boyutlu olarak ele alacağız," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *