"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4981 %0.1
36,2750 %-0.24
3.386.527 %3.843
2.962,78 0,94
Ara
İşçi Haber Genel Ürdünlü sanatçı "ağaç kökleri ve tellerle" Arap coğrafyasındaki sıkıntıları anlatıyor

Ürdünlü sanatçı "ağaç kökleri ve tellerle" Arap coğrafyasındaki sıkıntıları anlatıyor

- Ürdünlü sanatçı Hişam Şedifat: - "Neden ağaç kökleri derseniz, şöyle izah edebilirim. O kökler, toprağa ve vatana bağlılığımızı temsil ediyor. Bu ölü kökleri bir sanat eseri içinde kullanarak Arapların ulusal meselelerini canlı tutacağımı düşündüm"

MEFRAK (AA) - LEYS EL-CUNEYDİ - Ürdünlü sanatçı Hişam Şedifat, ağaç kökleri ve teller kullanarak ürettiği eserlerle başta Filistin davası olmak üzere Arap coğrafyasında yaşanan ulusal ve insani sıkıntılara sıra dışı bir biçimde ışık tutuyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Mefrak kentinde yaşayan 56 yaşındaki Şedifat, eşi ve dört kızının da teşvikiyle ölü ağaç kökleri ve telleri bir araya getirerek başladığı sanat yolculuğunu AA muhabirine anlattı.

Şefidat, psikolojik olarak rahatlamak ve bir şeylerle uğraşmak için başladığı çalışmalarının zamanla insani meseleleri ifade ettiği eserlere dönüştüğünü söyledi.

Üniversite eğitimini tamamlamadığını, deneye deneye eserlerini ortaya çıkardığını aktaran Şedifat, "İnsan bir şeyi severek yaparsa onda başarılı olur." dedi.

- Dünyanın en küçük tel at heykelini yaptı

Başlangıçta eserlerinde sadece telleri kullandığını ifade eden Şedifat, 2005 yılında "Umutla Örülmüş Teller" isimli bir sergi açtığını belirtti.

Şedifat, "Sergiyi gezenler, eserlerimden çok etkilendiklerini söylediler. Tellerle sanat eserleri üretilmesi ve küçük heykeller yapılması onlar için yeni bir şey oldu." ifadelerini kullandı.

Tellerden yaptığı kanguru heykelini Avusturalya'da yaşayan bir arkadaşına hediye ettiğini belirten Şedifat, arkadaşının da heykeli, Avusturalya'nın Amman Büyükelçisi'ne hediye olarak verdiğini kaydetti. Şedifat, Büyükelçinin kendisiyle görüşmek istediğini ve kendisinden çok sayıda kanguru heykeli talep ettiğini anlattı.

Dört yıl önce de dünyanın en küçük tel at heykelini yaptığını belirten Şedifat, heykelin, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için çaba sarf ettiğini ancak Kovid-19 şartları nedeniyle şu ana kadar bunu başaramadığını dile getirdi.

- "Ağaç kökleri vatana bağlılığımızı temsil ediyor"

Bundan 5 yıl önce oturduğu bölgenin yakınındaki bir köye seyahat gerçekleştirdiğini ifade eden Şedifat, tel heykellerine ölü ağaç köklerini katarak eserler üretme fikrinin burada doğduğunu söyledi.

Köyde çok sayıda ölü ağaç kökü bulduğunu ve bunları daha sonra eserlerinde kullandığını aktaran Şedifat, şunları kaydetti:

"Neden ağaç kökleri derseniz, şöyle izah edebilirim. O kökler, toprağa ve vatana bağlılığımızı temsil ediyor. Bu ölü kökleri bir sanat eseri içinde kullanarak Arapların ulusal meselelerini canlı tutacağımı düşündüm. Filistin davası başta olmak üzere Arap coğrafyasında yaşanan ulusal meseleler ve insan hikayelerini sanat eserine dönüştürme konusunda çalışmalar üretiyorum."

- "Ağaç kökleri farklı farklı olduğu için ürettiğim eserler de özel oluyor"

Şedifat, tek başına çalıştığını, büyük kızının ise çalışmalarının fotoğraflanmasında kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

"Ağaç kökleri farklı farklı olduğu için ürettiğim her eser de özel ve farklı oluyor. Eserlerin tekrar etme durumu olmuyor." diyen Şedifat, maddi kaygılarla değil, sanat ve insani duyarlılıkla bu işi yaptığını dile getirdi.

Ağaç köklerinin ayrıca atalarının, yaşadıkları topraklara bağlılığına şahit olduklarını belirten Şedifat, "Her insanın, sanatçının dünyaya mesajını gönderme şekli farklıdır. Ben de böyle bir yol seçtim." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *