Kamu kurumlarında çalışan binlerce sözleşmeli personele kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Ancak sözleşmeli olarak çalışan uzman çavuşlar teklife dahil edilmedi. Uzun zamandır mesleki güvence ve kadro bekleyen uzman çavuşlar yetkililerin aldığı karar karşısında hayal kırıklığına uğradı.
3296 sayılı Uzman Erbaş Kanunu gereği uzman erbaşların sözleşmeleri 2 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla yapılıyor. Sözleşme, bitiminde ya yenileniyor ya da sonlandırılıyor. Kanunda belirlenen kuralların ihlali durumunda sözleşme süresi sonlanmadan da görevden ilişikleri kesilebiliyor. Sözleşmeleri yenilenerek TSK ve jandarma bünyesinde kalmaya devam edenler, 55 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. İhtiyaç halinde ve sağlık durumlarının elverişli olması halinde uzman erbaşların görev süresi 60'a kadar yükseltilebiliyor.
Aralarında 40 yaşına kadar TSK'da görev alan kişilerin de bulunduğu bilinirken kadroya alınmadan görev sürelerinin dolması uzman çavuş ve erbaşları mağdur ediyor. Belirli bir yaşın üstündeyken yıllardır yaptıkları askeri iş yerine geçinmek için farklı bir iş bulmak zorunda kalan uzman çavuş ve erbaşlar kadroya alınmayı talep ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı uzman çavuşlar kadrolaşarak mesleki güvenceye sahip olmak istiyor. Vatan için gerektiğinde canlarını ortaya koyan uzman çavuşlar birçok meslek grubuna verilen kadronun kendilerine verilmemesini haksızlık olarak nitelendiriyor.
Görev sırasında birçok tehlikeli durumla karşı karşıya kalan uzman çavuşlar, her an şehit olmaları ihtimaliyle yaşarken görevlerinin sona ermesiyle birlikte işsizlikle baş başa bırakılıyor. Hiçbir güvencelerinin olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan uzman çavuşlar yetkililere seslenerek mesleki güvence verilmesini istiyor.
Vatan için canlarını ortaya koyan, zor şartlar altında çalışan uzman çavuşlara 37 yıldır mesleki güvence ve kadro verilmemesi büyük tepki çekiyor. Çalışma şartları nedeniyle maddi ve manevi birçok sıkıntı yaşayan uzman çavuşlar vatanı savunurken yetkililerden sadece mesleki güvence ve kadro talep ediyor.
Uzun zamandır kadroya geçmek için mücadele eden uzman çavuşlar, Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici önderliğinde seslerini duyurmaya çalışıyor. 37 yıldır uzman çavuşların sözleşmeli değil de kadrolu olması için mücadele eden Tilkici de bu yolda yılmak yorulmak bilmeden uğraşlar göstererek vatan için can veren uzman çavuşların mesleki güvencelerinin olması ve kadroya geçebilmeleri için çalışıyor.
Seçimden önce TBMM'de uzman çavuşlara kadro önergesi görüşüldü. Genel kurula gelen kanun teklifinde söz alan milletvekilleri, konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinde imza Murat Bakan'a aitti. Ancak kanun teklifi oy çokluğuyla reddedildi. Teklifin reddedilmesinin ardından bir kez daha hayal kırıklığına uğrayan uzman çavuşlar birçok mecrada mücadele etmeye devam ediyor.
Sık sık X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen uzman çavuşlar gündüz vatan için çalışırken akşamları da kadroya geçmek için yetkililere sesleniyor. Her gün sosyal medyada gündem olan uzman çavuşlar 1 Ekim'de Meclis'in açılmasının ardınan gözünü tekrar yetkililere çevirdi. Uzman çavuşlar yerel seçimlerden önce gündeme alınmayı ve yaşadıkları kadro ve mesleki güvence probleminin çözülmesini istiyor.
Uzman Çavuş Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışır ve yurt güvenliğini sağlamak başta olmak üzere çeşitli görevlere sahiptir. Uzman çavuşların bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterip;
- Subay ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek,
- İletişimi sağlamak,
- Nöbet hizmetlerini düzenlemek ve yerleşke güvenliğini sağlamak,
- Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak gibi görevleri vardır.