"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Genel Uzmanlar yorumladı: Yeni emeklilik dalgası kapıda mı?

Uzmanlar yorumladı: Yeni emeklilik dalgası kapıda mı?

Binlerce çalışan, 2024 yılının sonuna kadar emekli olma planları yaparken, uzmanlar 2025'te emekli maaşlarının düşeceğini belirterek büyük bir emeklilik dalgasının yakın olduğunu öngörüyor.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren EYT yasası ile milyonlarca kişi emekli olurken, bu yıl da benzer bir hareketlenme bekleniyor.

Haber Global'de yer alan yazıda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Tarkan Zengin, emekli aylığı bağlama oranlarındaki değişiklikler nedeniyle 2025'te maaşların %30 oranında azalacağını belirtti. Bu durum, emekliliği hak etmiş birçok çalışanın yıl sonuna kadar emekli olma kararını hızlandıracak.

Zengin, "Bu yıl geçen yıla göre hem yüzde 12 refah payı verildiği hem de enflasyon yüksek olduğu dönemler sonrasında düşüş yaşandığı için, emeklilik aylığında daha az maaş alınmasına neden oluyor. Bu yıl da yaklaşık olarak yüzde 30 farklılık olacağı için, bahsettiğiniz gibi yoğun bir emeklilik müracaatı olacağını tahmin ediyoruz." yorumunda bulundu.

Kamu sektöründe çalışan memur ve işçiler, emeklilik hakkı kazanmalarına rağmen çalışmaya devam ediyor. Ancak maaşların azalacağını öğrenen yüz binlerce çalışan, yıl bitmeden emeklilik başvurusunda bulunmak için harekete geçti.

Geçen yıl EYT nedeniyle deneyimli çalışanların önemli bir kısmını kaybeden işletmeler, şimdi de kalan deneyimli işçilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yeni bir toplu emeklilik dalgası, SGK’nın emekli maaşı ödeme yükünü de artırması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *