"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Genel Vergi yükümlülüklerinde dijital dönüşüm: Mükellefler için yeni uygulamalar

Vergi yükümlülüklerinde dijital dönüşüm: Mükellefler için yeni uygulamalar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini düşürmek ve bildirim yükümlülüklerini hafifletmek amacıyla önemli adımlar atıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı Vergi Usul Kanunu’na ilişkin genel tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğlerle mükelleflerin yükünü hafifleten, bürokrasiyi azaltan ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye destek sağlayan birçok yenilik getirildi. 2005’ten bu yana bilanço esasına göre defter tutan 1,6 milyon mükellefin alım-satım işlemlerini bildirdiği Ba-Bs formları artık kullanılmayacak.

Elektronik belge uygulamalarındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesiyle bu formların işlevi azalmıştı. Bu nedenle Bakanlık, hem mükelleflerin hem de meslek mensuplarının üzerindeki iş yükünü hafifletmek adına aylık olarak verilen bu formların alınmasına son verdi.

SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGAT SİSTEMİNE DAHİL OLUYOR

2016’da GİB tarafından başlatılan ve 9,5 milyon kişinin kullandığı elektronik tebligat sistemi (e-Tebligat), tebligatların ücretsiz ve elektronik ortamda yapılmasına olanak tanıyor. Bu sistem sayesinde, kullanıcılar tebligatlarına Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamaları üzerinden ulaşabiliyor, aynı zamanda SMS ve e-posta yoluyla anlık bilgilendiriliyor.

8 farklı kamu kurumu tarafından kullanılan bu sistem, devlete milyarlarca lira tasarruf sağlarken, bürokrasiyi de büyük ölçüde hafifletiyor. Ayrıca, tebligat kaynaklı hukuki ihtilafların önüne geçilmesi de hedefleniyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç satın alanların da bu sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Ancak uluslararası kuruluşlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yöneticileri, yüzde 90 ve üzeri engellilik oranına sahip bireyler ve 18 yaşından küçükler için bu zorunluluk geçerli olmayacak.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMLERİNDE DÜZENLEMELER

Bakanlık tarafından 2013’te yapılan düzenlemeyle, perakende satış yapan işletmelerin POS cihazları ile ödeme kaydedici cihazlarını birleştirmeleri hedeflenmişti. Bu cihazların entegrasyonu tam olarak sağlanamasa da, yeni tebliğle Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılacak bildirimlerin usulleri netleştirildi.

Ödeme kaydedici cihaz muafiyetinden yararlanılabilmesi için gereken şartlar güncellenerek, bu limitlerin her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü. İki yıl üst üste bu şartları taşımayan mükellefler tekrar ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda kalacak.

Ayrıca, yeni nesil cihazların satış yazılımlarıyla entegrasyonunu sağlamayan yazılım firmaları ve üreticilere 200 bin lira özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Benzer şekilde, münferit POS cihazı kullanmaya devam eden mükelleflere bu cihazları temin eden banka ve ödeme kuruluşlarına da aynı ceza verilecek.

VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER ARTIK TAMAMEN DİJİTALDE

GİB tarafından geliştirilen Dijital Vergi Dairesi platformu sayesinde mükellefler, dilekçe verme, bildirimde bulunma, ödeme yapma ve tebligatları kontrol etme gibi işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Mükellefler ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer alan çalışanlarını, bu işlemleri yapmaları konusunda yetkilendirebiliyor.

Yeni düzenlemeyle mükellefler artık çalışanlarının yanı sıra serbest muhasebeci mali müşavirlerini ve yeminli mali müşavirlerini de Dijital Vergi Dairesi üzerinden işlem yapmaları için yetkilendirebilecek. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi giriş bilgileriyle bu işlemleri yürütebilecek.

Bu kapsamda, mükellefler adına yapılan işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanması sağlanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *