"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5020 %-0.13
36,5441 %-0.32
3.224.641 %1.926
2.914,63 0,53
Ara
İşçi Haber Genel Yapı kayıt belgesi aldılar, mahkemelik oldular: İmar barışı mağdurları sesini duyurmaya çalışıyor

Yapı kayıt belgesi aldılar, mahkemelik oldular: İmar barışı mağdurları sesini duyurmaya çalışıyor

2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen düzenleme, son yıllarda birçok vatandaşı mağdur eden sonuçlarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Yapı Kayıt Belgesi alarak evlerini yasal hale getirdiğini düşünen pek çok kişi, belgelerinin iptal edilmesiyle hukuki ve maddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeniden gündeme taşıdı.

İmar Barışı kapsamında, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için başvuru alınacağı belirtilmişti. Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden başvuru yaparak yapı kayıt belgelerini almış ve ilgili ödemeleri gerçekleştirmişti. Ancak bu belgeler, belirlenen tarihten sonra inşa edildiği gerekçesiyle iptal edilen binlerce yapı için geçersiz sayıldı.

Yetkililer, belgelerin oluşturulmasında başvuru sahiplerinin beyanının esas alındığını ve denetimlerin sonradan yapıldığını ifade ediyor. Ancak bazı vatandaşlar, başvuru sürecinde yeterli bilgilendirme yapılmadığını, belgelerin onaylanmasıyla yapılarının yasal statü kazandığını düşündüklerini belirtiyor.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk'ten EYT Açıklaması

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuyu TBMM'de tekrar gündeme getirdi. Öztürk, "Devlet, kendi vatandaşının belini bükecek, gözünü korkutacak değil, ona kol kanat gerecek bir baba olmalıdır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuna ne oldu? Türkiye'nin bu büyük sorununu, vatandaş ve kamu tarafındaki hassas dengeyi de gözeterek en kısa sürede çözmeliyiz." ifadeleriyle konuya olan tepkisini dile getirdi. 

Hukuki ve Maddi Süreçler

Belgeleri iptal edilen vatandaşlar, “İmar Kirliliğine Sebep Olma” ve “Yalan Beyanda Bulunma” suçlamalarıyla mahkemeye sevk edildi. Ayrıca belediyeler tarafından para cezaları ve yıkım kararları uygulamaya konuldu. Bu süreçte pek çok vatandaş, avukatlık ve dava masrafları gibi giderlerle ekonomik zorluk yaşarken, evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Mağdurlar, yaşanan sorunların çözümü için 31 Aralık 2017 tarihinin güncellenmesi ya da yeniden bir düzenleme yapılmasını talep ediyor. Ayrıca, verilen yıkım kararlarının durdurulması ve açılan davaların düşürülmesi gibi adımların atılmasını istiyorlar.

İmar Barışı'nda 30 bini aşkın yapı kayıt belgesi iptal edildi

Yetkililer ise İmar Barışı'nın amacının kaçak yapılaşmayı önlemek ve mevcut yapıları kayıt altına alarak kamu düzenine katkı sağlamak olduğunu belirtiyor. Ancak düzenlemenin istismar edilmemesi için yasada belirtilen tarih kriterine bağlı kalınması gerektiği vurgulanıyor.

Kamuoyunda geniş yankı bulan sorun, TBMM’nin ve ilgili bakanlıkların gündeminde yer almayı sürdürüyor. Vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesi ve yasal güvenceye kavuşmak için çözüm bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *