"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Genel Yapı kayıt belgesi krizi büyüyor: Milyonlarca yapı temel hizmetlerden mahrum

Yapı kayıt belgesi krizi büyüyor: Milyonlarca yapı temel hizmetlerden mahrum

Milyonlarca yapı, ruhsat eksikliği nedeniyle temel hizmetlerden yararlanamıyor; yüksek cezalar ve yargı süreçleriyle karşı karşıya kalıyor. Barınma sorununu çözmek için TBMM'de bekleyen yapı kayıt teklifinin bir an önce kabul edilmesi talep ediliyor.

Bugün Türkiye genelinde en az 10 milyon bağımsız birim, ruhsat eksiklikleri nedeniyle temel hizmetlerden yoksun kalıyor. Elektrik, su ve doğalgaz gibi hayati hizmetleri kullanamayan bu yapılar, yüksek cezalarla karşılaşırken yargı süreci ve hapis cezaları ile de yüz yüze geliyor.

Kırsal bölgelerde, Büyükşehir Yasası'nın etkisiyle en küçük yapı birimi olan kümesler bile ağır para cezalarıyla karşılaşmakta; bu yapılar, şehirdeki yapıların statüsüyle aynı şekilde değerlendiriliyor. Milyonlarca yapının yapı kayıt belgesine acilen ihtiyaç duyduğu ifade edilirken bu durum, bireysel ve milli servetin korunması ile afet öncesinde bu yapıların durumunun tespit edilmesi açısından zorunlu hale gelmiştir.

TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nda bekleyen, yapıların kayıt altına alınmasını öngören kanun teklifinin bir an önce görüşülüp kabul edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Siyasetin, çözüm üretme sanatı olduğunu hatırlatan dernek temsilcileri, toplumsal beklentilerin en büyüğü olan barınma sorununun hat safhaya ulaştığını dile getiriyor. Milyonlarca vatandaş, sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.

İmar Yasasına Takılanlar Derneği, bu sorun ortadan kalkıncaya kadar milyonların sesi olmaya devam edeceğini ve sorunları duyurmayı sürdüreceğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *