Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, ülkedeki gıda fiyatları Ağustos 2020’den bu yana 33 aydır aralıksız artmaya devam ediyor.

Dünya gıda fiyatları endeksi ise, mayıs ayında şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki sert düşüşlerin etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

DÜNYADA SAVAŞA RAĞMEN GERİLEDİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Nisan ayındaki revize edilmiş 127.7 seviyesinden mayıs ayında 124.3’e düştü.

Nisan gıda fiyatları endeksi daha önce 127.2 olarak açıklanmıştı.

Mayıs ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında bulunuyor.

Kızıldeniz'deki gerilim doğalgaz ticaretini durma noktasına getirdi Kızıldeniz'deki gerilim doğalgaz ticaretini durma noktasına getirdi

TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU İSE YÜZDE 53.92

Türkiye’de ise resmi verilere göre bile oldukça yüksek bir gıda enflasyonu var.

TÜİK verilerine göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43.68, aylık yüzde 2.39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53.92 olarak gerçekleşti.

Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3.95 oranında artmıştı.