"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4853 %0.06
36,4460 %0.22
3.361.432 %3.101
2.956,14 0,71
Ara
İşçi Haber Gündem 10 Kasım resmi tatil mi?

10 Kasım resmi tatil mi?

10 Kasım, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin yıl dönümü olarak her yıl coşkulu bir şekilde anılıyor. Bu yıl da, Atatürk'ün mirasını yaşatmak amacıyla ülke genelinde çeşitli törenler düzenlenecek. Peki, 10 Kasım resmi tatil mi? Bu yıl, Atatürk'ün vefatının kaçıncı yıl dönümüne giriyoruz? İşte detaylar…

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü, 10 Kasım 2024 tarihinde tüm yurtta çeşitli anma törenleri ve etkinliklerle yad edilecek. Her yıl olduğu gibi, 9'u 5 geçe Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saatte, tüm Türkiye’de sirenler çalacak ve halk, O'nu saygı ve özlemle anacak.

10 Kasım Resmi Tatil mi?

10 Kasım, Türkiye’de resmi tatil olarak kabul edilmiyor. Ancak, bu özel gün ulusal yas günü olarak anılıyor. Bu nedenle okullar, kamu kurumları ve bankalar normal çalışma düzenine devam edecek. Lakin; bu yıl 10 Kasım pazar gününe denk geliyor.

Atatürk’ün Son Yılları ve Ölümü

Atatürk’ün sağlık sorunları, 1937 yılında ilk kez kendini göstermeye başladı. 1938 yılının başlarında Yalova’da ciddi şekilde hastalanan Atatürk, tedaviye alındı ancak sağlık durumu her geçen gün kötüleşti. Hatay meselesi gibi ulusal sorunlarla da ilgilenmeye devam eden Atatürk, 1938 yazında hastalığına rağmen Mersin ve Adana’yı ziyaret etti. Bu geziler, hastalığının ilerlemesine neden oldu.

Atatürk, hastalığı ağırlaşınca 26 Mayıs 1938’de İstanbul’a gitmek zorunda kaldı ve burada siroz teşhisi kondu. Savarona Yatı’nda bir süre dinlendi, ancak ülke sorunlarıyla ilgilenmeye devam etti. 4 Temmuz 1938’de Hatay Antlaşması’nın imzalanmasıyla moral bulan Atatürk, hastalığına karşı koyamadan, 8 Kasım 1938’de durumu ağırlaşan sağlık raporlarıyla tüm halkı derinden üzüntüye boğdu.

10 Kasım 1938: Atatürk'ün Hayata Veda Edişi

Atatürk, 10 Kasım 1938 sabahı saat 09:05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Türk milleti, büyük liderini kaybetmenin derin acısıyla, o günden sonra her yıl 10 Kasım’da Atatürk’ü anma törenleriyle yad etmeye devam etti.

Cenaze Töreni ve Anıtkabir’e Taşınması

Atatürk’ün cenazesi, Dolmabahçe Sarayı’nda 3 gün boyunca halkın ziyaretine açık tutuldu. Ardından 20 Kasım 1938’de cenaze Ankara’ya getirildi ve 21 Kasım’da büyük bir törenle Etnografya Müzesi’ne defnedildi. Dünya çapında çok sayıda devlet adamı ve yabancı generallerin katıldığı bu cenaze töreni, Atatürk’ün uluslararası alandaki büyük saygınlığını da bir kez daha gözler önüne serdi.

Atatürk’ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953’te, Anıtkabir’e taşındı ve burada sonsuza dek yatmaya başladı.

Bu yıl, 10 Kasım’da Atatürk’ün aziz hatırasına duyulan sevgi ve saygı, bir kez daha yürekleri birleştirecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *