Türkiye, coğrafi konumu ve iklim itibarıyla kuraklığa yatkın bir ülke olarak bilinmektedir. Geçen sene yeteri kadar yağışların yağmamasından kaynaklı barajların doluLuk oranı yüzde 38 sevilerine kadar düşmüştü. İstanbul başta olmak üzer birçok ilde etkisi altına alan kuraklık nedeniyle geçen yıl belli ürünlerde rekolte kaybı yaşanmış, bu da gıda fiyatlarında artışa sebep olmuştu. Peki, uzun vadede Türkiye'de kuraklık sıkıntısı olacak mı? İşte cevabı..
"Türkiye`nin 2030`a kadar su fakiri olma ihtimali çok yüksek"
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan," Türkiye`nin 2030`a kadar su fakiri olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, dünyanın iklim politikalarında değişikliğe gidilerek önlemler alınmaması halinde 2100 yılına kadar sıcaklıkların artmasının normal olduğunu vurgulayarak "Sıcak ve kurak bir döneme giriyoruz" uyarısı yaptı.
İHA'da yer alan son dakika haberine göre 2021 yılının kasım ayında genel doluluk oranı yüzde 41.19 olarak ölçülen baraj doluluk oranları 2022 yılının mart ayında yüzde 83.78’e yükseldi.
"Yılbaşına kadar yağışlar az, ocak, şubat ve martta normal, sonrasında yine azalacak"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl kasım ve aralık ayında yağışların az olacağını, 2022`nin ilk üç ayında biraz normale yaklaşacağını ondan sonra yine azalacağını belirterek, "Hiç yağmayacak diye bir şey yok ama işte bu ne oluyor yağışlardaki azlık yani meteorolojik kuraklık sonra hidrolojik kuraklığa dönüşüyor. Hidrolojik kuraklık da nedir barajlardaki akarsulardaki suyun azalmasıdır. Dolayısıyla sulamayla ilgili sorunların çıkmasıdır" ifadelerini kullandı.
İstanbul'da mevsim normallerinin altında yağış alan sonbaharın ardından barajların doluluk oranlarında büyük düşüşler yaşanmıştı. Barajların doluluk oranları vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte oranlar...
ÖMERLİ BARAJI'NDA ORAN YÜZDE 92.1 OLDU
Sene başından itibaren kar ve sağanak yağışların etkisini göstermesi ile birlikte İstanbul’da bulunan barajlarda en fazla doluluk oranına sahip olan baraj ise Ömerli Barajı oldu.
İstanbul’da bulunan barajların doluluk oranı ise şu şekilde ölçüldü:
Alibeyköy: % 76.21
Büyükçekmece: % 80.73
Darlık: % 91.46
Elmalı: % 98.65
Istrancalar: % 96.6
Kazandere: % 100
Ömerli: % 92.15
Pabuçdere: % 94.99
Sazlıdere: % 54.69
Terkos: % 79.7