"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,1084 %0
37,7767 %0.56
3.455.974 %-0.344
3.383,88 0,48
İşçi Haber Gündem 2025 fitre bedeli ne kadar? Fitre nedir, kimlere verilir?

2025 fitre bedeli ne kadar? Fitre nedir, kimlere verilir?

Milyonlarca Müslüman, Ramazan ayıyla birlikte fitre ücretlerinin ne kadar olacağını araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde bu yıla ait fitre bedeli açıklandı. Peki, 2025 fitre bedeli ne kadar? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yılki fitre ücretini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de fitre ücretleri oldu. Milyonlarca Müslüman, Ramazan ayıyla birlikte fitre ücretlerinin ne kadar olacağını araştırmaya başladı. Peki, 2025 fitre bedeli ne kadar? Fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte fitreye dair bilinmesi gerekenler…

2025 FİTRE ÜCRETİ NE KADAR?

Her yıl verilen fitre bedelleri nedeniyle bu yılki fitre ücretinin ne kadar olacağı merak edildi. Milyonlarca Müslüman, Ramazan ayıyla birlikte fitre ücretlerinin ne kadar olacağını araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde bu yıla ait fitre bedeli açıklandı. 2025 yılı Ramazan ayı için belirlenen fitre miktarı 180 TL olarak belirlendi. Bu fitre bedeli, 2025 Ramazan ayının başlangıcından 2026 Ramazan ayına kadar geçerli olacak. 2026 Ramazan ayında yeni fitre bedeli belli olacak. 

KİMLER FİTRE VERİR?

Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî’, II, 70, 72). Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, “artıcı” özellikte olması ve üzerinden “bir kameri yıl” geçmiş olması gerekmez.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefîler'e göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, 2/223-228).

f) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, 3/387; 10/519; Merğinânî, el-Hidâye, 2/223).

Zikredilenlerin dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).