"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4499 %0.09
43,6711 %-0.21
4.063,64 % -0,89
3.633.378 %0.527
İşçi Haber Gündem 2025 Mazot ve gübre desteği: Temel destek ödemesi ne zaman, ne kadar olacak?

2025 Mazot ve gübre desteği: Temel destek ödemesi ne zaman, ne kadar olacak?

2025 yılı için mazot ve gübre desteği ödemeleri üreticilerin yüzünü güldürecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ödeme detayları ve oranlar, çiftçilerin cebine önemli katkı sağlayacak. Temel Destek ödemeleri ne zaman yapılacak ve ne kadar olacak? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 3 dk

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan mazot ve gübre desteği, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmeye devam ediyor. 2025 yılı için Temel Destek ödemeleri, şubat ayında gerçekleştirilen ödemelerin ardından mart ayında da yapılması bekleniyor. Ödemelerin, geçmiş yıllarda olduğu gibi mart ayının ortalarına doğru hesaplara yatırılması öngörülüyor.

Üreticiler, ödemelerin yapılacağı tarihler hakkında detaylı açıklamayı Bakanlık’tan bekliyor. Temel Destek programı, çiftçilerin mazot ve gübre maliyetlerini karşılamaya yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

2025 Temel Destek Ödemeleri Ne Kadar Olacak?

2025 yılı için belirlenen destek katsayı değeri, çiftçilerin kullanacağı ürünlere göre değişiklik göstermektedir. 2025 yılında, temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Ancak planlı üretim kapsamında faaliyet gösteren çiftçiler için ek destekler de sunuluyor.

Destek Ödemeleri Şu Şekilde:

  • Arpa ve Buğday Üreten Çiftçiler: Dekara 317,2 TL destek alacak.
  • Ayçiçeği, Fındık, Soya ve Çay Üreten Çiftçiler: Dekara 366 TL destek alacak.
  • Pamuk ve Çeltik Üreten Çiftçiler: Dekara 549 TL destek alacak.

Ayrıca, planlı üretim kapsamında yer alan ürünleri üreten çiftçiler için mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si karşılanacak. Bu ürünler arasında buğday, arpa, ayçiçeği, mercimek, pamuk ve mısır gibi tarım ürünleri yer alıyor.

Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ek ilave destek verilecek. Bu, üreticilerin daha fazla destek almasını sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yer altı suyu kısıtlamalarının bulunduğu bölgelerde, planlı üretim yapan çiftçilere mazot ve gübre desteği yüzde 100 oranında verilecek. Bu destek, su kaynaklarının sınırlı olduğu yerlerde tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak adına önemli bir destek olarak öne çıkıyor.

Mazot ve Gübre Desteği Sorgulama Nasıl Yapılır?

2025 yılı itibarıyla çeşitli tarımsal desteklerin de arttığı görülüyor:

  • Sertifikalı Tohum ve Fidan Desteği: Tarımda kaliteyi artırmaya yönelik sertifikalı tohum ve fidan kullanımı teşvik edilecek.
  • Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları: Organik ve iyi tarım uygulamalarına yönelik destekler sürecek.
  • Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği: 2025 yılı için örtü altı destek tutarı dekarda 3.825 TL'ye yükseltilmişken, açık alanda bu destek 1.305 TL'ye çıkarıldı.
  • Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) Sistemi: Sisteme dahil olan işletmelere katkı 1.500 TL'ye çıkarıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i kadar lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği ödenecek.

Mazot ve gübre desteğinden faydalanan üreticiler, ödemelerinin durumunu e-Devlet üzerinden kolayca sorgulayabilirler. T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle giriş yaptıktan sonra, Çiftçi Kayıt Sistemi ekranına ulaşarak, desteklerinin durumunu öğrenebilirler.