Down sendromu hakkında farkındalık oluşturmak için her yıl 21 Mart'ta Dünya Down Sendromu Günü düzenlenmektedir. Bu durum, bir çocuğun fazladan 21. kromozom ile doğmasıyla oluşan bir genetik koşuldur.
DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ NEDEN 21 MART?
Down sendromu, 21. kromozom çiftinin üç kopya (trizomi 21) olmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle, 3. ayın 21. günü (21 Mart) özel olarak seçilmiştir.

DOWN SENDROMU NEDİR?
Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir.

DOWN SENDROMluların FİZİKSEL FARKLILIKLAR NELER?
Tipik yüz görünümü vardır: Küçük ve yuvarlak yüz, yukarı doğru çekik gözler, basık burun kökü, küçük burun ve ağız, küçük kulaklar ve ensede deri bolluğu vardır.
Avuç içinde tek çizgi olması (simian çizgisi), küçük eller, aşırı esnek parmaklar ve sandal açıklığı el ve ayakta görülen diğer bulgulardır.Bu sendromlu kişiler geç öğrenip çabuk unuturlar. Zeka puanları 20-85 civarında olur. Kalp ve sindirim sistemi anomalilerine sık rastlanır. İlerleyen yaşlarda kısa boylu ve obez olurlar. Down Sendromlu bireylerin yarısı 60 yaşına kadar yaşar.

DOWN SENDROMU KAÇ KROMOZOM?
Sağlıklı insanda 23 çift (46 adet) kromozom bulunur. Down Sendromu; 21 numaralı kromozomun bir çift değil de fazladan bir tane kromozom eklenmesi sonucu üç kromozomlu bir hale gelmesiyle toplam kromozom sayısının 47 olması sonucunda gelişen bir sendromdur. Bu nedenle Down Sendromu ‘Trizomi 21’ veya ‘Mongolizm’ olarak da bilinir. Yani Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

DOWN SENDROMU GÜNÜ MESAJLARI
- Down Sendromu Farkındalık Günü için paylaşılabilecek bazı mesajlar şunlardır:
- Down Sendromu, farklı bir dünya değil, eşsiz bir sevgi demektir. 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlu olsun!
- Down sendromlu olmak bir kabahat değildir. Gününüz kutlu olsun güzel insanlar!
- Farklılıklarımızla hayatı renklendirelim. 21 Mart Down sendromu farkındalık günü kutlu olsun.
- Dünyayı güzelleştiren şey, farklılıklarımızdır!
- Down sendromlu gençler de cinsel kimlikleri bulunan, ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup gürültülü müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir.
- Onlar, hasta ya da engelli değiller. Onlar sadece bizden faklılar. Sadece bir farkları var, o da bizler 46 kromozomluyken onların 47 kromozomlu olmaları. 21 Mart Down sendromu farkındalık günü kutlu olsun.
