Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “İstikbalimizin ancak istiklâlimizle mümkün olacağı” farkındalığıyla başlattığı ve Milli Mücadelemizin dönemeci olan Büyük Millet Meclisi'nin açılışı tarihimiz için büyük bir önem arz etmektedir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir devlet adamı, ileri görüşlü bir siyasetçi, eşsiz bir eğitimci, çağdaşlığın, bilimselliğin, aydınlığın ve gelişmenin öncüsüdür. Atatürk'ün hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ancak "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" çocuklar yetiştirerek ulaşabileceğimize işaret edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk, davranışlarıyla, yaptıklarıyla, konuşmalarıyla yalnızca Türk milletine değil tüm dünya milletlerine örnek bir lider olmuştur. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ise bu eşsiz liderin çocuklara en büyük armağanıdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemi nedir?
23 Nisan, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edildiği için Milli Bayram olarak kabul edilmiştir.
23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisinin açılışından bir yıl sonra, 23 Nisan 1921 yılında kabul edildi.
Kanun, 2 Mayıs 1921 ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır."; ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadeleri yer alıyor.
Tarihçi Sinan Meydan ise, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın tarihçesine ilişkin şu bilgileri vermişti.
“1922'de Ankara'daki 23 Nisan kutlamalarına öğrencilerin de katılması ayrı bir coşku yarattı. Atatürk'ün desteğini alan Himaye-i Etfal Cemiyeti, 23 Nisan 1923'te yetim ve öksüz çocuklar için yardım toplamaya başladı. Bu sırada yardım amaçlı rozetler çocuklar tarafından satıldı. Böylece 23 Nisan'da çocuklar ön plana çıktı. 23 Nisan'ın çocuk bayramı olmasını isteyen Atatürk'ün de bu faaliyetlere destek olmasıyla 1925'te, 23 Nisan aynı zamanda “Çocuk Günü”, 1926'dan itibaren ise “Çocuk Bayramı” olarak kutlandı. İlk kapsamlı “Çocuk Bayramı” kutlamaları Atatürk'ün himayesinde 1927'de yapıldı. 23 Nisanlar, 1929'dan itibaren “Çocuk Haftası” olarak kutlandı.”