Avrupa Birliği liderleri Perşembe günü Rus enerjisine olan bağımlılıklarını nasıl azaltacakları ve Moskova'nın işgali karşısında Ukrayna'ya siyasi ve manevi desteği nasıl artıracakları konusunda boğuşacaklar, ancak Kiev'in Ukrayna'ya hızlı katılım çağrısını geri çevirecekler.
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı üçüncü haftasına girerken, AB'nin "Ukrayna bizim Avrupalı ailemize ait" diyecek, bir bildiri taslağının gösterdiği gibi, liderlerin de Rus fosil yakıtlarını koruyan yeni bir yaptırım paketini imzalamaları bekleniyor.
AB'nin doğu kanadında hızlandırılmış genişleme beklentisi, Paris yakınlarındaki gösterişli Versay Sarayı'nda yapılacak AB zirvesi öncesinde üye ülkeleri ikiye böldü.
1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşü
24 Şubat'ta başlatılan Rusya işgali, İkinci Dünya Savaşı'nın ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünün küllerinden doğan Avrupa güvenlik düzenini paramparça etti.
Moskova, Ukrayna'nın AB ve NATO'ya katılma çabasına şiddetle karşı çıkıyor ve bunu Rusya'nın ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görüyor. Ukrayna'daki "özel askeri operasyonunun" Batı yanlısı hükümeti değiştirmeyi ve küçük komşusunu "askerden arındırmayı" amaçladığını aktardı.
Belçika Başbakanı Alexander de Croo Le Soir gazetesine verdiği demeçte, "Ukrayna'daki bu savaş Avrupa'nın 11 Eylül'ü" dedi ve 2001'de ABD'ye yönelik El Kaide saldırılarına atıfta bulundu.
Fransız ve Alman liderler Emmanuel Macron ve Olaf Scholz, AB zirvesi öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları ortak telefon görüşmesinde Ukrayna'da acil ateşkes talep etti.
AB liderlerinin ortak bir açıklamada, işgalin kıta için "artan istikrarsızlık, stratejik rekabet ve güvenlik tehditlerine" yol açtığını söylemeleri bekleniyor.
AB ülkeleri hemfikir değil
AB, yedi Rus bankasını SWIFT işlem sisteminden kesmek, Moskova müttefiki Beyaz Rusya'yı hedef almak ve Rus devlet yetkililerini ve Kremlin'e yakın milyarder oligarkları kara listeye almak da dahil olmak üzere Rusya'ya benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı.
Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri Rus petrol ithalatını zaten yasaklamış olsa da, AB ülkeleri Rus fosil yakıtlarını atmak için bir son tarih konusunda hemfikir değiller.
AB, doğalgazının yüzde 40'ından fazlasını, petrol ithalatının dörtte birinden fazlasını ve kömürün neredeyse yarısını sağlayan Rusya'ya hâlâ her gün yüz milyonlarca dolar ödüyor. Avusturya, Almanya, Macaristan ve İtalya özellikle maruz kalmaktadır.
Hem yaptırımlar hem de AB genişlemesi 27 üye ülke arasında oybirliği gerektiriyor.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.