Adli tatil, yargı çalışanlarının tatil dönemi olarak bilinir ve bu süreçte nöbetçi mahkemeler görev yapar. Bazı davalar, adli tatil süresinde de görülebilir. Ancak, adli tatilde yalnızca hakim ve savcılar tatil yapar. Bu dönemde boşanma davaları açılabilir, ancak duruşma yapılmaz. İşte adli tatil ile ilgili detaylar...
Adli Tatil kaç gün?
2025 yılı adli tatili, 20 Temmuz'da başlayacak ve 31 Ağustos'ta sona erecek. Yeni adli yıl ise 1 Eylül'de başlayacak. Toplam adli tatil süresi 41 gündür.
Adli tatilde acil davalar için nöbetçi mahkemeler görev yapar. Öte yandan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay ile Yargıtay'da is nöbetçi heyetler görev başında oluyor. İşte, adli tatilde görülen davalar:
İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin davalar,
- Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
- Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
- Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
- İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
- Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
- Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
- Çekişmesiz yargı işleri.
- Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.
ADLİ TATİLDE HANGİ MAHKEMELER AÇIK?
Adli tatile tabi olan dava ve işlemler, kanunun belirttiği sürelerinin adli tatile denk gelmesi durumunda bu süreler tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nu uyarınca, adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzar.
Acil ya da önemli işlemlerde aşağıdaki mahkemeler görev alabilir:
- İdare Mahkemeleri: İdari işlemlerle ilgili,
- Ceza Mahkemeleri: Tutukluluk ve acil ceza davaları gibi,
- İcra Mahkemeleri: İcra ve iflas işlemleri,
- Sulh Hukuk Mahkemeleri: Acil ihtiyati tedbir talepleri gibi,
- Hukuk Mahkemeleri: Kanunda sayılı durumlarda,
- Anayasa Mahkemeleri: Çalışmaya ara vermez.