"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5469 %0.24
36,4873 %0.35
3.378.533 %4.543
2.964,36 0,99
Ara
İşçi Haber Gündem Afrika uyardı: M Çiçeği Virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor

Afrika uyardı: M Çiçeği Virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, M çiçeği (mpox) salgınının yalnızca Afrika'nın değil, tüm dünyanın bir sorunu olduğunu vurguladı.

Kaseya, M çiçeği salgınının Afrika'ya özgü bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını belirterek, 26 Ağustos itibarıyla 13 Afrika Birliği (AfB) üyesi ülkede toplam 22 bin 863 vaka ve 622 ölüm vakasının kaydedildiğini açıkladı.

Kaseya, "M çiçeği, öncelikle Afrika'da yaygın olsa da küresel bir sağlık sorunu olarak ele alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaseya ayrıca, Afrika Birliği olarak salgınla mücadeleye devam ettiklerini belirterek, Orta Afrika'nın salgından en fazla etkilenen bölge olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

M çiçeği virüsü, kemirgenler gibi fareler ve sincaplar ya da enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu deri döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, bulaşmanın başlıca yolları arasında yer alıyor.

İlk belirtiler, virüse maruz kaldıktan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Virüs genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıkların oluşumuna neden oluyor.

Bu hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor, ancak antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hafif seyrediyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı" ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *