Elitaş, erken seçime ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak aynı zamanda sokak hayvanları yasa tasarısı ile emekli maaşlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
Erken seçime ilişkin konuşan Elitaş,"CHP'de parti içi dinamikler sıkıntıda. Özel'e baskı yapıyor olabilirler. Şu anda 2028 yılına kadar bizim gündemimizde seçim yok. Özgür Özel gerçekler ile baskılar arasında ikilem arasında kaldığını görüyoruz" ifadelerinde bulundu.
"BURADA BİR ADETSİZLİK VAR"
Elitaş, açıklamalarının devamında emekli maaşlarına ilişkin şu ifadelerde bulundu:
"Emeklilikte farklı sigorta kurullarına tabii olanlar var. Tarım BAĞKUR'lusu 15 gün prim ödedi 30 gün sayılıyor. Özel'e yanlış bilgi veriyorlar. Diyor ki Özel ‘Eskiden en düşük emekli maaşı asgari ücretten daha fazlaydı’ 3600 gün prim ödeyen emekliyle 7200 gün prim ödeyen aynı maaşı almaya başladı. Bir taraftan vatandaş diyor ki 7200 gün primim var 13 bin küsür alıyorum, diğeri diyor ki 3600 gün primim var 12 bin 500 TL alıyorum. Burada bir adaletsizlik var. Buradaki prim ödeyenler arasındaki dengesizlik arttığı için insanlar ne kadar prim ödüyorsa karşılığını almak istiyor.”
“ERKEN EMEKLİLİK İÇİN KİMSE İTİRAZ ETMEDİ”
Elitaş, kendisine yöneltilen EYT ile ilgili soruyu yanıtlayarak, "EYT'nin 5 yıllık maaliyeti 300 milyar dolar. 6 Şubat depreminin Türkiye'ye imalat maaliyeti 60 milyar dolar. Toplumda bir konses oluştu. Kimse itiraz etmedi. 2023 yılında 2,5 milyon kişi emekli olabilecekti. 2028 yılında da 4.8 milyon kişiye çıkacaktı. Muhtemelen şu an 3 milyona yakın kişi EYT'den emekli oldu. Erken emeklilik için kimse itiraz etmedi. Medya bile EYT ne zaman çıkacak dedi. 85 milyon dedi ki 4,5 milyon insanın erken emekli olmasından dolayı maliyeti hep birlikte ödeyeceğiz dediler. 85 milyon erken emekliliğin bedelini birlikte ödeyeceğiz dediler, onu hayata geçirmeye çalışacağız dediler" ifadelerine yer verdi.
SOKAK HAYVANLARI YASASINA İLİŞKİN BİLGİLER VERDİ
Son olarak sokak hayvanları düzenlemesine ilişkin de açıklamada bulunan Mustafa Elitaş, şu sözleri sarf etti:
"Çok tartışıldı muhakkak ki hayvanları koruyabilmek en önemli unsurlarından birisi. Ama başıboş köpekler insan hayatında tehlike oluşturuluyorsa bunun kontrol altına alınması gerekir. Ötenazi başlığına tepki gösteriyorlar. Kanunda diyor ki toplanan sokak köpekleri sahiplendirilene kadar bir alanda toplanın kısırlaştırılır. Sahiplenilmeyen bütün köpekler uyutulacak diye bir şey yok. Başıboş köpeklerinin halk sağlığını tehdit eder noktaya geldiği zaman ötenazi uygulanacak. Böyle bir şeyi karar veren kurul ve kuruluşlar var. Artık bunun gereksiz tartışmadan ziyade komisyondan geçtikten sonra Genel Kurul'da kanunlaşması tarafındayım. Komisyonda evladı ölen, 10 yıl çocuğunu tedavi ettirecek babanın feryadı görmektense o milletvekilleri vicdanı sorumluluk hissederler.”