"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Altın fiyatları neden yükseliyor? İşte sebepleri

Altın fiyatları neden yükseliyor? İşte sebepleri

Yurt içi ve yurt dışında yaşanan gelişmeler doğrultusunda, altın fiyatları 2025 yılında hızlı bir artış gösterdi. Gram altın, 4 bin lirayı aşarak tarihî bir zirveye ulaştı. Peki, altın fiyatlarının yükselmesinin ardında hangi sebepler var? İşte 4 ana neden...

Okunma Süresi: 3 dk

Güvenli liman olarak görülen altın, jeopolitik riskler ve artan belirsizlikler nedeniyle yükselmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük vergisi politikaları ve küresel düzeni bozma tehdidi de bu durumu etkiliyor. Altının ons fiyatı, 14 Mart’ta 3 bin dolar psikolojik sınırını aşarak yeni bir rekor kırdı ve değerli metalin fiyatı artmaya devam ediyor.

2025 yılına 2.623 dolardan başlayan altının ons fiyatı, yılbaşından bu yana 400 dolardan fazla değer kazandı ve 18 kez rekor tazeledi. Geçen yıl yüzde 27 artan ons fiyatı, bu yıl da yüzde 15’in üzerinde bir yükseliş gösterdi. 10 yıl içinde ise altının ons fiyatı yüzde 130’dan fazla arttı. 20 Mart itibarıyla altının ons fiyatı 3.057,31 dolara çıkarak yeni bir zirveye ulaşmış durumda.

Uzmanlar, son aylardaki altın yükselişini, Richard Nixon’ın 15 Ağustos 1971’de doların altına dönüştürülebilirliğini sona erdirmesinden sonra yaşanan “üçüncü büyük boğa piyasası” olarak değerlendiriyor. Trump’ın gümrük tarifeleri ve ABD’nin büyüyen bütçe açığı gibi faktörler, altın fiyatlarını yukarı yönlü etkileyen başlıca unsurlar arasında sıralanıyor.

Ayrıca, dünya genelindeki merkez bankaları da jeopolitik risklere karşı koruma sağlamak amacıyla altın alımlarını artırıyor. Özellikle Çin ve Hindistan gibi Batılı olmayan ülkeler, ABD’nin olası yaptırımlarına karşı kendilerini jeopolitik olarak korumak için altına yatırım yapıyor.

Altın Fiyatlarını Neden Artıyor?

Jeopolitik Riskler: Dünya Altın Konseyi (WGC) modellemesine göre, şubat ayında jeopolitik riskler, altının fiyatını etkileyen en önemli faktörlerden biri oldu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılar ve ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki Ukrayna savaşı hakkında belirsizlikler, altına olan talebi artıran unsurlar olarak öne çıkıyor.

ABD Bütçe Açığı: ABD’nin büyüyen bütçe açığı, altının fiyatını artıran bir diğer önemli etken. Şubat ayında bütçe açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 1.15 trilyon dolara ulaştı.

Merkez Bankası Alımları: Merkez bankalarının artan altın alımları, ons altın fiyatının yükselmesinde önemli bir rol oynuyor. 2024 yılı boyunca merkez bankaları, artan jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle altına olan talebi artırarak rekor seviyelere ulaştı.

Çin Altın Alımlarına Devam Ediyor: Çin Halk Bankası, 2024 yılı sonunda 5 ton daha altın alarak rezervlerini artırdı ve toplamda 2.290 tona ulaşan altın rezerviyle kayıtlara geçti. Çin’in altın alımları, altın fiyatlarının yükselmesinde etkili olan faktörlerden biri olarak görülüyor.

Küresel Ticaret Savaşları Endişeleri: Küresel ticaret gerilimleri ve gümrük tarifeleri altına olan güvenli liman talebini artırıyor. Ekonomistler, ticaret savaşlarının enflasyonu körükleyebileceği ve ekonomik büyümeye zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bu da altının fiyatlarını destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.

 

Kaynak:AA