Amazon'un binlerce çalışanı, sendika yetkililerinin iş sözleşmesi müzakerelerine katılmaması nedeniyle bugün iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. Teamsters Kardeşliği isimli sendika, New York, Illinois, San Francisco ve Güney Kaliforniya’daki Amazon tesislerinde çalışan işçilerin daha iyi ücret ve çalışma koşulları sağlamak için greve katılacaklarını duyurdu.
Teamsters sendikası, Amazon’un ABD’deki 10 tesisinde yaklaşık 10 bin işçiyi temsil etmekte. Ancak bu tesislerden yedisi bu hafta greve gitmesi bekleniyor. Grev, Amazon’un yılın en yoğun döneminde siparişleri yerine getirme operasyonlarına ciddi bir meydan okuma olsa da, söz konusu tesislerin Amazon’un toplam saatlik işgücünün yalnızca yaklaşık yüzde 1’ini oluşturduğu belirtiliyor.
Amazon ve Sendika Arasındaki Müzakere Krizi Devam Ediyor
Reuters’a göre, sendika, Amazon’a müzakerelere başlama için pazar gününe kadar süre tanımıştı. Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Teamsters’ın yerel sendikaları Amazon’un yüzlerce Sipariş Karşılama Merkezi’nde grev hattı oluşturdu. Harvard Hukuk Fakültesi’nden profesör Benjamin Sachs, Amazon’un sendikalaşmayı engellemek için "toplu örgütlenme ve pazarlık yapma haklarını görmezden gelme stratejisi geliştirdiğini" belirtti. Staten Island’daki depoda çalışan işçiler, sendikalaşma yönünde oy kullanan ilk Amazon çalışanları olmuştu.
Amazon, işçilerin örgütlenme hakkına sahip olduğunu belirtse de, bugüne kadar pek çok sendika girişimine karşı çıkmıştır. Şirket, 2022 yılında Staten Island’daki sendika seçimleriyle ilgili olarak Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) itirazda bulunmuş ve eylül ayında federal bir dava açarak NLRB’nin anayasaya uygunluğuna itiraz etmiştir. Amazon, ayrıca Teamsters’ın işçileri "yasadışı şekilde" sendikaya katılmaya zorladığını öne sürmektedir.
Amazon’un Çalışma Koşulları, Sendikaların Hedefinde
Amazon, önümüzdeki aylarda başka sendikal eylemlerle de karşı karşıya kalabilir. Kasım ayında Philadelphia Whole Foods’ta çalışan işçiler, Amazon’un 2017’de satın aldığı market zinciri için sendika seçimi düzenlemek için başvuruda bulundu. Alabama’daki bir depoda ise Amazon’un sendikalaşmayı engellemek için hukuka aykırı hareket ettiği gerekçesiyle bir idari yargıç, üçüncü bir sendika seçim kararı verdi.
Walmart’tan sonra dünyanın en büyük ikinci özel işvereni olan Amazon, uzun süredir sendikaların hedefinde. Çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle daha önce İspanya ve Almanya’da da benzer grevlerle karşılaşan şirket, sendikal hareketlere karşı da aktif bir tutum sergiliyor.