"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5469 %0.24
36,4873 %0.35
3.378.533 %4.543
2.964,36 0,99
Ara
İşçi Haber Gündem Anayasa Mahkemesi’nden pasaport iptallerine ilişkin önemli karar

Anayasa Mahkemesi’nden pasaport iptallerine ilişkin önemli karar

Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın pasaport iptaliyle ilgili düzenlemesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, yurt dışına çıkma özgürlüğünün ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle ve hakim kararıyla sınırlanabileceğine dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun, 3463 sayılı Kanun’un 3. maddesiyle değiştirilmiş olan 22. maddesinin birinci fıkrasındaki bir hükmü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal edilen hüküm, "memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere pasaport verilemeyeceği” ifadesini içeriyordu. Mahkeme, bu düzenlemenin Anayasa’nın 23. maddesiyle güvence altına alınan yurt dışına çıkma özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

ANKA’nın haberine göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararında şu ifadeler yer aldı:

İtiraz konusu kuralla, ülkeden ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu Bakanlıkça tespit edilenlere pasaport veya seyahat belgesinin verilmemesi düzenlemesi, belirli kişi veya kişilere yönelik bir sınırlamadır. Anayasa’nın 23. maddesi, yurt dışına çıkma özgürlüğünün sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabileceğini ve bunun hakim kararı güvencesine bağlandığını öngörmektedir. Ancak söz konusu kuralda, yurt dışına çıkış izninin idarenin yetkisine bırakılması, Anayasa’da belirtilen sınırlama sebeplerine aykırıdır. Dolayısıyla, bu kural Anayasa'ya ve Anayasa'da öngörülen sınırlama sebeplerine ters düşmektedir.

İçişleri Bakanlığı'nın Yetkisi Anayasaya Aykırı Bulundu

Anayasa Mahkemesi, pasaport verilmemesiyle ilgili yetkinin yalnızca İçişleri Bakanlığı’na bırakılmasının, hukuk devletinin ve yargı bağımsızlığının gereği olan hakim kararına dayalı denetim ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti. Mahkeme, bu tür sınırlamaların yalnızca yargı kararıyla yapılabileceğine ve bu kararların, Anayasa’nın güvence altına aldığı kişisel özgürlükleri ihlal etmeyecek şekilde verilmesi gerektiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar, sadece pasaport iptalleriyle ilgili değil, aynı zamanda idarenin sınırlayıcı kararları konusunda da yargı denetiminin zorunlu olduğuna dair güçlü bir mesaj taşıyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *