Samsun’un Atakum ilçesinde, tarım alanında büyük zararlara yol açan kahverengi kokarca böceği ile mücadele için farklı bir yöntem devreye girdi. Atakum Belediyesi ve Atakum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle başlatılan kampanyada, vatandaşlar bu zararlı böceği toplayarak ödüller kazanma fırsatına sahip olacak. Tarım ürünlerine ciddi tehdit oluşturan bu istilacı böcekle başa çıkmak için vatandaşların desteğiyle yürütülecek olan kampanya, hem farkındalık oluşturmayı hem de toplumsal katılımı artırmayı amaçlıyor.
Atakum Belediyesi’nden Kahverengi Kokarca Böceğiyle Mücadele İçin İlginç Kampanya
2 Mayıs 2025 tarihine kadar devam edecek olan kampanyada, kahverengi kokarca böceğini toplayan vatandaşlar, 1,5 litrelik pet şişelerde getirdikleri böcek sayısına göre ödül kazanacak. İlk üç sırayı elde edenler, tarım alanlarında kullanabilecekleri kompoze gübre ve çeşitli yemek ödüllerinin sahibi olacak. İşte ödüller:

Birinci: 5 çuval 15-15-15 kompoze gübre
İkinci: 3 çuval 15-15-15 kompoze gübre
Üçüncü: 2 çuval 15-15-15 kompoze gübre
Dördüncü: Atakum Belediyesi Matasyon Kent Lokantasında 20 gün ücretsiz öğle yemeği
Beşinci: 15 gün ücretsiz öğle yemeği
Altıncı: 10 gün ücretsiz öğle yemeği
Kahverengi kokarca böceği, fındık, fasulye, şeftali gibi 300’den fazla tarım ürününe zarar veren bir tür olarak biliniyor. Bu böcek, özellikle çiftçiler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Böceğin popülasyonunun artması, ürün verimliliğini olumsuz etkiliyor ve bu nedenle tarımda büyük kayıplara yol açıyor. Atakum Belediyesi tarafından başlatılan kampanya ile bu zararlı türün sayısını azaltmak amaçlanıyor.

Atakum Belediyesi, bu kampanyayı sadece ödüllerle değil, aynı zamanda mekanik mücadele yöntemleriyle de destekliyor. Kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede tarım ürünlerini korumak adına bu tür önlemler, uzun vadede daha verimli tarım alanları yaratmayı hedefliyor.
Kampanyanın önemli hedeflerinden biri de halkı bilinçlendirmek. Vatandaşların bu kampanyaya katılım göstererek, kahverengi kokarca böceği hakkında farkındalık kazanmaları ve böceğin tarıma olan zararlarını daha iyi anlamaları amaçlanıyor. Ayrıca, toplumsal katılım sayesinde daha geniş bir kitleye ulaşılabilecek.