Türkiye'de ücretli öğretmenlik atanmadan öğretmen olabilmenin diğer adıdır. Adeta mevsimlik işçi gibi çalıştırılan ücretli öğretmenler, KPSS'den istenilen puanı almasına rağmen atanamadıkları için özel okullarda mesleğine devam etmektedir. Ancak ücretli öğretmenler ataması yapılan bir öğretmene göre neredeyse 1/3 oranında maaş almaktadır.
Atanamayan öğretmen sorunu, yüzlerce kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme gelmesine rağmen hala bu sorun hakkında net adımlar atılmamıştır. Her geçen gün atanamayan öğretmen sayısı azımsanmayacak sayıya ulaşsa da bu rakamlar görmezden gelinmeye devam edilmektedir.
Atanamayan öğretmenlerin sayıları yaklaşık 300 bin civarına ulaşarak Türkiye'de giderek büyüyen bri sorun olmaya devam ediyor. Eğitim fakültesi mezunları, protesto eylemleriyle seslerini duyurarak bu sorunun çözüme kavuşturulması için büyük bir mücadele vermektedir.
Türkiye'de öğretmen olmak ya da olmamak?
Atanabilmek için seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler, hak ettikleri kadroları alabilmek adına mücadelerine devam ediyorlar. KPSS'den yeterli puanı almalarına rağmen mülakat sınavında elenen öğretmenler bu durumu kadro yetersizliğine bağladı. Atama bekleyen öğretmen sayısına oranla atamalar için ayrılan kadrılar yetersiz olunca, öğretmenler son çareyi özel okullarda buluyor.
Ancak ücretli öğretmen olarak adlandırılan öğretmenler, özel okullardaki çalışma şartlarından muzdarip olduğunu belirtti.
YETKİLİLER SORUNU GÖRMEZDEN Mİ GELİYOR?
Atanamama sorununu umhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın görmezden geldiğini düşünen öğretmenler, sorunun çözülememesini ve giderek kriz haline dönüşmesini de buna bağlıyor. Yetkililerin sorunu görmezden gelmesi ve çözme gibi bir isteklerinin olmaması da öğretmenlerin tepkisine neden oluyor.
Atanamayan Öğretmenler Platformu’nun geçmiş dönemlerde 1127 atanamayan öğretmenle yaptığı ankete göre, her 3 ataması yapılmayan öğretmenden 1’i intihar etmeyi düşünüyor. Ankette, “atamanız yapılmadığı için intiharı hiç düşündünüz mü?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 38.33, “Cevap vermek istemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 26.44, “Hayır” diyenlerin oranıysa yüzde 35.23 oldu. Yüzde 13.84’ü “Yıllardır atama bekleyenler ihtiyaca göre atanıp yığılma önlenmeli”, yüzde 13.22’si “Emekliliği gelenler için emeklilik teşvik edilmeli” diyor.
Peki, öğretmenler ne istiyor?
Atamayan öğretmenler, yaşanan bu sorun için bütçe ayrılmasını istiyorlar. Düşük maaşla çalışmak zorunda kaldıkları ücretli öğretmenlikteki şartların düzeltilmesini istiyorlar. Her ile eğitim fakültesi açılması yerine MEB'ndan planlı öğrenci yerleştirme istiyorlar. Sınıf mevcutlarının düşürülerek öğretmen ihtiyacının arttırılmasını istiyorlar. Kısacası; öğretmenler bu ülke için çalışmak yani atanmak istiyorlar.