Anlaşma, 6 haftalık bir ateşkes sürecini ve Gazze’deki İsrail güçlerinin kademeli olarak geri çekilmesini içeriyor. İlk aşama, 33 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını ve İsrail'in tutukladığı Filistinliler ile Hamas'ın tutuklu rehinelerin karşılıklı olarak serbest bırakılmasını öngörüyor.
İkinci aşama ise, 16. gün itibariyle tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki kalıcı ateşkesin sağlanmasıyla birlikte İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi müzakerelerini kapsıyor. Üçüncü aşamada ise, kalan cesetlerin iade edilmesi ve bölgenin yeniden inşasına yönelik uluslararası yardımların başlaması bekleniyor.
İsrail Güvenlik Kabinesi Ateşkes Anlaşmasını Onaylayacak
İsrail’in daraltılmış güvenlik kabinesi, ateşkes ve rehine takası anlaşmasını onaylamak için yarın toplanacak. İsrailli yetkililer, hükümetin çoğunluğunun ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda hemfikir olduğunu belirtti. İsrail'deki Maariv gazetesi, güvenlik kabinesinin anlaşmaya güçlü bir destek vereceğini yazdı.
Trump, ateşkesin sağlanmasında Mısırlı ve Katarlı arabulucuların büyük rol oynadığını ve müzakerelerin ABD desteğiyle şekillendiğini belirtti. 6 Ocak’ta seçim sonuçlarının onaylanmasından sonra, Trump, "Hamas’ın elindeki rehineler serbest bırakılmazsa, Orta Doğu’yu cehenneme çeviririz" demişti. Şimdi, ateşkesin ilan edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması, Trump’ın Orta Doğu’daki diplomatik başarısı olarak kayda geçti.
Ateşkesin sağlanması, Gazze’deki insani durumu iyileştirmek ve bölgede kalıcı barış için bir adım daha atılması anlamına geliyor.
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Al-Thani, 19 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan ateşkesin, Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuk çabaları sonucunda sağlandığını açıkladı.