Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye kapattı. Türkiye'nin Osman Kavala davasında İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği bağlayıcı kararı uygulamaması üzerine Avrupa Parlamnetosu, Türkiye için AB sürecinin bittiğini söyledi.
AP'nin Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında dün akşam tartışılan "Osman Kavala'nın Durumu" başlıklı karar tasarısı, bugün genel kuruldaki işaretli oylamada çoğunluğun verdiği oyla kabul edildi.
AP'nin Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol grupları tarafından ortaklaşa kaleme alınan karar metninde Türk Hükümeti'nin Osman Kavala davasında istenilen tutumu sergilememesi durumunun, AB sürecini nereseyde tamamen bitirecek raddeye getirdiği mesajı verildi. Kararda "Osman Kavala davasında AİHM'nin bağlayıcı kararına açıkça meydan okuyan Türk hükümeti, AB üyelik sürecini yeniden başlatmaya veya yeni müzakere başlıkları açmaya ve açılmış olanları kapatmaya dayalı her türlü umudu kasten yok etmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin "Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında gerçek anlamda iyileşmeye bağlı olması gerektiği" not edildi.
Aynı zamanda kararda, Gezi Davası'nda Kavala hakkında 25 Nisan 2022 tarihinde verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası "en sert ifadelerle" kınandı.
Kavala'nın uzun zamandır "adaletsiz, illegal ve gayrı meşru" biçimde tutukluğunun ardından "yersiz suçlamalar temelinde ve insan hakları savunucusu olarak susturulma hedefiyle" mahkum edildiği görüşü aktarıldı.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak AİHM kararlarını uygulamak zorunda olduğu belirtilen kararda, Strasbourg Mahkemesi'nin Kavala kararı çıkmadığı için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Ankara'ya karşı "ihlal prosedürü" başlattı.
Türkiye'de "özellikle darbe girişimi sonrası" hukuk devletinin ve temel hak ve özgürlüklerin "daimi biçimde kötüleşmesinden" duyulan kaygı da dile getirildi.
"Bu Kapı Artık Başka Türkiye'ye Açılır"
AP Türkiye raportörü ve İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor, Sosyal Demokrat Grup adına yaptığı açıklamada Osman Kavala davası hakkında Türkiye'nin aldığı son yargı kararını "Sadece masum bir insana yönelik gaddar bir ceza ve adalet komedisi değil, Türk yargı sisteminin bir parçası olan AİHM kararlarını bariz biçimde yerine getirmemenin siyasal sonuçlarından haberdar olan günümüz Türk makamları tarafından gönderilmiş net bir siyasi mesajdır" ifadeleriyle değerlendirdi.
Türk hükümetini Türkiye'nin AB sürecini bilinçli bir şekilde yok ettiğini savunan Sanchez Amor, "Kapattıkları bu kapı bundan sonra ancak başka bir Türkiye'ye açılacaktır" dedi.
Kaynak:DW